У Ющенка хочуть, щоб кандидати в президенти визначилися з реформою

Середа, 17 червня 2009, 12:56

Суспільство повинно сказати свою позицію щодо того, яким шляхом повинна відбуватися реформа влади в Україні.

Про це заявив заступник глави секретаріату президента - представник президента у Верховній Раді Ігор Попов, повідомляє прес-служба глави держави.

Проект Конституції Ющенка передбачає чіткий розподіл повноважень між прем'єром і президентом, запровадження відкритих списків на парламентських виборах, мажоритарної виборчої системи на виборах депутатів місцевих рад, прямі вибори президента, розповів Попов.

За його словами, Ющенко пропонує розширити повноваження місцевого самоврядування та відмовитися від імперативного мандату в існуючому вигляді.

Результатом переговорів щодо конституційних змін між двома найбільшими фракціями парламенту був проект конституційних змін, оприлюднений у деяких ЗМІ, і іншого варіанту конституційної реформи у БЮТ і ПР наразі немає.

Цей проект, а також заяви окремих політиків пропонують більш жорсткий імперативний мандат для депутатів усіх рівнів, закриті списки на виборах, лише після громадського тиску політики відмовляються від скасування прямих виборів президента, додав Попов.

Для визначення оптимальної моделі конституційної реформи потрібна широка відкрита дискусія щодо основних принципів нової Конституції та щодо офіційно оприлюднених текстів проектів, переконаний представник президента.

Нова Конституція повинна бути зрозумілою для громадян та сприйнята ними, додав він.

"На середину вересня, коли стартує президентська кампанія, має бути чітко зрозуміла позиція основних претендентів по конституційній реформі, та повинні бути готові висновки Конституційного Суду щодо внесених текстів проектів Конституції", - підсумував Попов.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...