Яценюк: Конституцію можуть спробувати переписати до виборів

Середа, 17 червня 2009, 19:20

Депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк не виключає, що до президентських виборів будуть зроблені спроби внести зміни до Конституції.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Спроби можуть бути, тому що в нинішньої політичної еліти бажання зберегти владу переважає над здоровим глуздом", - заявив депутат.

Яценюк вважає, що проект Конституції БЮТ і Партії регіонів, опублікований у ЗМІ, "наскрізь просочений духом "візантійщини", і прорахувати всі наступні ходи головних фігур влади просто неможливо".

На його думку "український народ навряд чи добровільно відмовиться від свого права обирати президента держави".

Яценюк зазначив, що новою Конституцією передбачалося створення "державної судової адміністрації, яка опосередковано одержувала би вплив на призначення членів Центральної виборчої комісії, територіальних і дільничних комісій, на призначення і звільнення суддів Верховного суду і Конституційного Суду".

Також, він вважає, що варіант парламентських виборів у два тури, що пропонувався в проекті Конституції, є "грубим порушенням принципів пропорційної системи виборів".

"Проект Конституції також ставив під загрозу безпеку держави перед обличчям зовнішньої агресії", - заявив депутат.

"Документ, по суті, позбавляв президента основних повноважень як головнокомандуючого: без рішення РНБО глава держави не може навіть видавати укази про введення військового або надзвичайного стану, про загальну мобілізацію", - зазначив він.

Яценюк також наголосив, що "президент позбавлений права одноосібно призначати начальника Генштабу Збройних сил і командуючих Сухопутними, Повітряними і Військово-Морськими силами, — тільки по представленню міністра оборони".

"На цьому особливості проекту Конституції далеко не вичерпуються. У ньому також планувалося підірвати основи місцевого самоврядування — за допомогою схожої на парламентську схеми виборів у два тури місцевих рад, їхніх глав і мерів", - вважає парламентарій.

Він заявив, що "Тимошенко пропонує назавжди і безповоротно закріпити в Конституції за органами дізнання — міліцією, податкової, митницею і багатьма іншими — право проводити так звані слідчі дії".

"Це перетворення України в поліцейську державу, у якій кожна силова структура, по суті — окремий бізнес: за гроші можна відкрити кримінальну справу, за гроші можна закрити", - сказав Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...