Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кримські депутати хочуть, щоб їм збільшили термін

Середа, 17 червня 2009, 20:36

Кримський парламент направив у Конституційний суд подання з проханням визнати неконституційним положення закону, згідно яким збільшення терміну повноважень кримського парламенту до п'яти років не поширюється на депутатів нинішнього скликання.

У середу, на черговому пленарному засіданні, за направлення даного конституційного подання проголосували 75 депутатів при 1 проти.

Як зазначається в поданні, постановою кримського парламенту від 17 вересня 2008 року кримський парламент вніс зміни в статтю 22 кримської Конституції, яка звучить так: "Термін повноважень Верховної Ради Криму складає 5 років".

На підставі цієї постанови Верховна Рада 19 березня 2009 року прийняла закон України про затвердження змін у Конституцію АРК щодо терміну повноважень депутатів кримського парламенту.

Нормою закону передбачено, що даний документ набирає чинності з дня його опублікування і вводиться в дію з дня призначення наступних чергових виборів Верховної Ради АРК, які будуть проведені у 2010 році і чинність дійсного закону не поширюється на кримських депутатів п'ятого скликання.

Разом з тим, як вказується в поданні, нормами закону про вибори депутатів Верховної Ради АРК передбачено, що депутати кримського парламенту обираються терміном на п'ять років починаючи з чергових виборів у 2006 році, за умови набрання чинності законом про затвердження відповідних змін Конституції АРК.

Також законом про статус депутатів Верховної Ради АРК установлено, що депутати обираються терміном на п'ять років.

Таким чином, зазначається в поданні, наведені вище положення набрали чинності з 9 квітня 2009 року.

При цьому депутати нагадують, що відповідно до Конституції України закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

У зв'язку з цим кримський парламент вважає, що пункт 1 розділу 2 "Заключні положення" закону України від 19 березня 2009 року про затвердження змін у статтю 22 Конституції АРК щодо терміну повноважень Верховної Ради Криму не відповідає Конституції України.

Кримський парламент просить Конституційний суд визнати його неконституційним.

Коментуючи рішення про направлення даного конституційного подання, спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко підкреслив, що "депутати не ставили питання, пов'язані з продовженням повноважень депутатів Верховної Ради АРК нинішнього скликання".

Однак, зазначив кримський спікер, в українському законодавстві є протиріччя, оскільки дотепер не внесені зміни в закон про Верховну Раду Криму.

У результаті чого одні законодавчі норми говорять, що термін повноважень кримського парламенту складає 4 роки, а інші говорять, що п'ять років.

"Тому ми б хотіли, щоб після проведення чергових виборів або в період проведення виборів не виникали судові процеси розгляду про правомочність повноважень депутатів нинішнього скликання або правомочності виборів, які пройдуть, тому що не закінчилися повноваження цього скликання", - сказав Гриценко.

При цьому він додав: "Ми хочемо, щоб Конституційний суд чітко нам сказав 4 роки або 5 років (термін повноважень нинішнього скликання кримського парламенту). І Верховна Рада Криму, і депутати погодяться з будь-яким рішенням, яке прийме Конституційний суд України".

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування