Європейці можуть закупити у Росії газ і зберігати його в Україні?

Четвер, 18 червня 2009, 08:25

За російський газ, який потрібно закачати в українські підземні сховища газу (ПСГ) для забезпечення нормальних поставок газу до ЄС взимку, можуть заплатити європейські компанії.

Про це повідомляє Інтернет-видання "EUobserver" з посиланням на чиновника ЄС, знайомого з ходом переговорів експертів ЄС з "Нафтогазом" та "Газпромом" минулого тижня, інформує УНІАН.

При цьому європейські компанії, які погодяться закупити газ в Росії і оплатити його зберігання в українських ПСГ, отримають можливість продавати його взимку на спотовому ринку для покриття видатків на придбання та зберігання.

"Факт в тому, що Росія має більшу проблему, ніж Україна", - цитує видання свого співрозмовника. "Вже був один технічний вибух", - додав чиновник.

За даними видання, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пібалгс у понеділок, 15 червня, зустрілися з представниками енергетичних компаній ЄС, включаючи Eni, E.ON, OMV, Centrica, MOL, Gasunie та Gaz de France. При цьому частина зустрічі була присвячена порівнянню оцінок того, скільки накопичила газу Україна в своїх ПСГ.

Передбачається, що Баррозу висуне пропозицію про участь європейських компаній в закупівлі російського газу під час засідання Європейської Ради (саміту глав держав та урядів країн-членів ЄС) 18 червня.

Як відомо, 16 червня прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Україна планує взяти в європейських банках понад 4 млрд. дол. кредиту для накопичення запасів газу в ПСГ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...