Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баррозу представить саміту ЄС ідеї на випадок газової кризи

Четвер, 18 червня 2009, 11:13

Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу представить у четвер Європейській раді в Брюсселі пропозиції на випадок газової кризи, які передбачають посилення ролі Єврокомісії в координації дій країн союзу.

Як підтвердив "Інтерфаксу" представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспуні, доповідь Баррозу головам держав та урядів країн ЄС готувався за матеріалами місії, що побувала нещодавно в Києві й Москві для вивчення повної картини газової суперечки між Україною та Росією.

"Це була особиста ініціатива голови, матеріал зібраний, і доповідь готувалася під його безпосереднім контролем", - зазначив Таррадельяс.

Він повідомив, що Баррозу у вівторок увечері провів робочу вечерю з представниками провідних підприємств газової індустрії ЄС.

Робота над доповіддю йшла до останнього моменту, але низка його положень у середу ввечері стала відома журналістам у Брюсселі.

У проекті документа підкреслюється необхідність злагоджених дій усіх країн ЄС у ситуаціях, коли виникають перебої постачань газу, які мали місце на початку січня через суперечку між Україною та Росією.

Багато експертів у Брюсселі прогнозують повторення кризи.

Європейська комісія, зазначається у проекті, може вимагати від країн-членів ЄС видавати газ зі своїх сховищ для загального користування. Уряди повинні будуть щодня направляти до Єврокомісії зведення про постачання й прогнози попиту на три дні, звіти про добір газу зі сховищ і про вплив перебоїв на їхню економіку й енергетику.

У період кризи країни ЄС повинні будуть запитувати дозволу Брюсселя, перш ніж зменшувати потоки газу на територію сусідів.

Компетентні органи держав ЄС не зможуть самі вводити якісь обмеження на операції з газом усередині союзного ринку, якщо не отримають на те дозволу Єврокомісії.

Для моніторингу ситуації під час кризи пропонується створити спеціальний орган з експертів Єврокомісії та представників газового бізнесу. Країни ЄС повинні будуть підготувати національні кризові плани, визначити в них різні рівні тривоги і намітити взаємодію із сусідами.

Виступ голови Єврокомісії на саміті не значить, що його пропозиції можуть бути одразу затверджені й набудуть законну силу. Вони повинні отримати схвалення в країнах союзу й у Європарламенту.

Однак, як підкреслюють джерела в Єврокомісії, план Баррозу складався у відповідь на наполегливі вимоги країн-членів ЄС забезпечити надійність газових постачань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
22:15
У Чернівцях вперше в Україні поховають 16 військових у братській могилі
Усі новини...