Вацлав Гавел пропонує відмовитися від російського газу

Четвер, 18 червня 2009, 12:03

Екс-президент Чехії Вацлав Гавел закликав ЄС відмовитися від російських енергоносіїв, щоб не бути об'єктом шантажу Москви, і запропонував активніше втілювати альтернативні проекти на кшталт газопроводу "Набукко".

"Якщо Москва погрожуватиме забезпечувати енергопостачання лише за умови, що країни Європи виконуватимуть її вимоги, то нехай краще залишить газ собі", - сказав Гавел в інтерв'ю інформаційному агентству Bloomberg, передає "Німецька хвиля".

Екс-президент Чехії зауважив, що держави, які позбавилися впливу Москви 20 років тому, не мають нині піддаватися спробам російського прем'єра Володимира Путіна та президента Дмитра Медведєва шантажувати Східну та Центральну Європу.

На думку колишнього дисидента, Росія ж нині намагається за допомогою енергоносіїв повернути сусідні країни до зони власного впливу і робить це більш витончено, ніж за часів Брежнєва.

"Москва прагне вирішувати, чи можуть її сусіди стати членами Євросоюзу та НАТО", - зауважив Гавел.

Він піддав критиці країни Західної Європи, які намагаються уникнути конфронтації із Москвою.

Гавел зазначив, що не розділяє переконань про те, що "якщо зло не чіпати, то воно зникне саме собою". "Навпаки, це лише посилить його", - переконаний колишній чеський президент.

Тож, замість того, щоб купувати газ у Росії, потрібно втілювати альтернативні проекти, такі, як газопровід "Набукко", вважає Гавел.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування