Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров: Конструкція "ширки" обвалилася через Тимошенко

Четвер, 18 червня 2009, 14:02

"Регіонал" Микола Азаров вважає, що "широка коаліція" не відбулася з вини Юлії Тимошенко, оскільки вона висувала неприйнятні умови для об'єднання.

"...Конструкція обвалилася перш за все з її вини (Тимошенко), оскільки умови, які вона висувала з позиції сили, для Партії регіонів неприйнятними. Ми не могли дозволити, щоб нам хтось щось диктував", - сказав Азаров в інтерв'ю "Фокусу".

Зокрема, за його словами, Партію регіонів не влаштував пункт про вибори президента в парламенті, включений БЮТ до проекту змін до Конституції.

"Є головна, основна ідея, яка пояснює, чому Янукович прийняв таке рішення (про вихід з переговорного процесу). Україні зараз необхідна сильна і чесна влада. Для цього потрібен сильний президент, а сильним він може бути тільки тоді, коли обраний всенародно. Обраний у парламенті, він позбудеться можливості проводити свою політику, він буде залежати від конфігурації політичних сил у Верховній Раді", - сказав Азаров.

При цьому він спростував слова Тимошенко про те, що ідею щодо виборів президента у парламенті до проекту змін до Конституції вписали "регіонали".

"Якщо ви продовжуєте вірити Тимошенко, вірте! А мені дуже важко їй вірити. Є гарна приказка: "сім п`ятниць на тижні" - це як раз про неї. Коли дві сторони обговорюють якусь угоду, вони дивляться текст. Цілком можливо, що цей пункт там був. Але угоду не підписали", - сказав Азаров.

На уточнююче питання, чи був все таки цей пункт в проекті змін до Конституції, обговорюваний Януковичем і Тимошенко, він відповів:

"Тимошенко нам його (пункт про вибори президента в парламенті) представила на переговорах, де обговорювалася її редакція Конституції. Але Янукович з ним не погодився".

На думку Азарова, після провалу переговорів "реакція Тимошенко повинна була бути не істеричною в дусі "все пропало", а прагматичною".

"Так, вона була зацікавлена в цій конструкції (союзі ПР і БЮТ). Перш за все тому що, незважаючи на бездарну політику, це подовжує термін її перебування при владі, рятувало від відповідальності за скоєне і від потужної опозиції", - сказав він.

При цьому Азаров відкинув можливість розколу в Партії регіонів після провалу "широкої коаліції".

"Я не хочу коментувати чутки про якісь розкол і змови, це все, за Марком Твеном, "дещо перебільшено". Я знаю ситуацію в партії зсередини - ніякого вигнання не могло бути апріорі. Через день після того, як Янукович оголосив про своє рішення, відбулося засідання політради, де він ще раз виклав свою позицію. І жодних виступів проти не було. Рішення лідера політрада одноголосно, підкреслюю, підтримала", - сказав він.

Він також сказав, що не шкодує про те, що йому не дісталася посада голови Нацбанку, що нібито передбачав коаліційний договір.

"Я серйозно і не розглядав ті чутки і списки розподілу посад, які з'являлися в ЗМІ. Я в політиці давно і користуватися чутками вважаю несолідним. Розмови з Віктором Януковичем у нас з цього приводу не було. Так що не було, як в економіці кажуть, втраченої вигоди", - сказав Азаров.

Він також зазначив, що з самого початку не був прихильником союзу з БЮТ.

"За домовленостями виходило, що конструкція уряду залишилася б незмінною - на чолі з Тимошенко. Ключові посади за пропозицією БЮТ повинні були займати їхні представники. Більше того, в результаті цього союзу ми були б пов'язані певними зобов'язаннями, що не дало б нам можливість реалізувати програму інвестиційно-інноваційного розвитку України", - розповів Азаров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування