Литвин радить БЮТ і ПР зазирнути в святці

Четвер, 18 червня 2009, 16:17

Політики, які виступають за проведення президентських виборів в поточному році, бояться до 2010 року втратити свій рейтинг.

Таку думку висловив у п'ятницю голова Верховної Ради Володимир Литвин на прес-конференції в Донецьку.

"Я розумію, чому хочуть всучити народу дату, яка є явно неконституційною. Тому що бояться, щоб рейтинг не впав остаточно. Тому що коли вершина рейтингу є у провідних політиків, вони приречені або намагатися тримати цей рейтинг, але реальніше - сходити вниз. А коли починають скочуватися вниз, вже зупинитися неможливо. Той, хто піднімається вгору, той може зупинитися, перевести дихання і оглянутися навколо та визначити подальший рух ... ", - сказав Литвин, повідомляє "Остров".

На його думку, конституційною датою є січень 2010 року, оскільки президент Віктор Ющенко був приведений до присяги в урочистій обстановці у Верховній Раді 23 січня 2005 року.

"Конституційний Суд роз'яснив, потрібно просто зазирнути в святці, тобто в Конституцію, а там написано, що президентські вибори повинні відбуватися в останню неділю останнього місяця п'ятого року президентсва в Україні. Тоді президент України отримує повноваження, коли його приводять до присяги, в урочистій обстановці у Верховній Раді", - нагадав Литвин.

"Давайте пригадаємо, шановні колеги, це відбувалося 23 січня 2005 року. Рахуємо: виходить січень 2010 року. Так, цей президент перебуде п'ятирічний термін, але коли шукали компроміс, під яким стоять підписи всіх учасників політичного процесу, всі зійшлися на цій формулі", - зазначив спікер.

Він зазначив, що не має наміру підписувати незаконних постанов.

"Нехай вони собі знайдуть нового голову Верховної Ради і підпишуть", - заявив голова Верховної Ради.

До цього моменту точна дата проведення президентських виборів не названа.

Як повідомив у середу народний депутат від БЮТ Володимир Скубенко, у Верховній Раді між політичними силами ведуться переговори про те, щоб президентські вибори пройшли в листопаді 2009 року.

"Питання в тому, щоб зробити це в цьому році. Адже все ясно с рейтингами. Ющенко як такий не є учасником майбутніх політичних свят. Він тільки почесний гість", - відзначив "бютівець".

Також за дострокові президентські вибори виступає Партія регіонів.
.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування