Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЮЩЕНКА ПРОРОКУЮТЬ "НАФТОГАЗУ" "ДІРКУ" У 27 МІЛЬЯРДІВ

Четвер, 18 червня 2009, 16:54

Незбалансованість фінансових потоків НАК "Нафтогаз України" вже у 2009 році призведе до виникнення дефіциту у бюджеті компанії в обсязі 27,3 млрд. грн. за відсутності реальних джерел його покриття.

Про це йдеться в аналізі "реального стану української економіки", зробленому головною службою соціально-економічного розвитку секретаріату президента.

Згідно з результатами аналізу, у "Нафтогазі" існують касові розриви навіть від операційної діяльності.

За даними секретаріату, авансові платежі від "Газпрому" перевищують річний обсяг виручки від обсягів транзиту, передбачений затвердженим фінансовим планом компанії.

Розрахунки за імпортований природний газ забезпечуються за рахунок позикових коштів та отриманого авансу від "Газпрому" за транзит, стверджують у секретаріаті.

"Обсяг зобов'язань компанії зростає високими темпами, тільки за 3 місяці 2009 року по апарату НАК "Нафтогаз України" зобов'язання збільшилися на 17,8 млрд. гривень", - сказано у повідомленні.

Результати аналізу також засвідчили, що обсяги заборгованості за кредитами майже не мають тенденції до зменшення, а навпаки короткострокові кредити частково рефінансуються в довгострокові.

Загалом обсяг запозичених коштів складає 44,5% від загального обсягу зобов'язань.

На думку чиновників секретаріату, "приховування загрозливої ситуації, у якій опинилася НАК "Нафтогаз України", за рахунок доходів майбутніх періодів, а також високий темп нарощування заборгованості перед компанією позбавляє її перспектив виходу з незадовільного фінансового стану у 2010 році".

"Виправити загрозливу ситуацію із фінансовим станом НАК "Нафтогаз України" без внесення змін до контрактів, укладених з ВАТ "Газпром" на постачання та транзит природного газу неможливо", - вважають у секретаріаті.

Повний аналіз економічної ситуації за версією секретаріату президента читайте тут.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування