Європа хоче убезпечити себе домовленістю Києва і Москви

Четвер, 18 червня 2009, 21:43

Європейська комісія закликає обидві сторони - "Газпром" і "Нафтогаз" - прийти до стабільної та довгострокової домовленості з тим, щоб убезпечити транзит газу в ЄС.

Про це йдеться у повідомленні Європейської комісії, текст якого переданий агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер у Брюсселі після закінчення засідання газової координаційної групи.

"Комісія закликає обидві сторони - "Газпром" і "Нафтогаз" - прийти до стабільної та довгострокової домовленості з тим, щоб убезпечити транзит газу в ЄС. ЄК наголошує, що всі сторони повинні виконувати свої контрактні зобов'язання", - зазначається в повідомленні.

За підсумками засідання було вирішено, що можливість виникнення нового дефіциту газу влітку "вимагає глибокого розслідування в плані впливу на наступну зиму, так як це вплине на готовність європейських вантажовідправників здійснювати постачання їх споживачам".

Оцінку ймовірному впливу в ході засідання висловили держави - члени ЄС, національні регулятори і європейські організації, які представляють газову промисловість.

На наступному засіданні, яке заплановане на 2 липня, Єврокомісія має намір на більш детальному рівні перевірити готовність влади і підприємств.

У повідомленні наголошується, що нинішнє засідання газової координаційної групи було проведене "через зростання стурбованості у зв'язку з можливими перебоями поставок російського газу в Європу через Україну для того, щоб гарантувати сильну європейську координацію та безпеку енергетичних поставок європейським громадянам".

Після того, як були заслухані виступи представників "Нафтогазу" і "Газпрому" відносно перспектив поставок та транзиту на наступну зиму, газова координаційна група обговорила ризики та можливі заходи в короткостроковій та середньостроковій перспективі з метою гарантування поставок газу європейським споживачам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування