Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банкова: Москва не хоче записати своє благородство на папері

Четвер, 18 червня 2009, 23:29

Керівництво "Нафтогазу" нещодавно їздило до Москви домовлятися з "Газпромом" про зменшення поставок газу в червні до 1,1 млрд куб. м замість планових 2,5 млрд куб. м, але переговори пройшли безрезультатно.

Про це повідомив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак.

"Наші російські колеги не дали нам відповіді так, чи ні", - сказав він журналістам у четвер.

Представник секретаріату уточнив, що 1,1 млрд. куб. м відповідає обсягу поточного споживання, без закачування газу в підземні сховища.

Шлапак підкреслив, що питання можливих штрафних санкцій за недобір газу все ще підлягає врегулюванню.

"Це благородно і правильно з боку російських партнерів (не застосовувати штрафи), але чомусь немає бажання у росіян написати це на папері і зафіксувати", - пояснив він.

Перший заступник глави секретаріату нагадав, що згідно з підписаними у січні угодами на постачання газу до 2019 року російська сторона може в будь-який момент обґрунтовано підняти питання штрафів, які за перше півріччя можуть скласти 40 млрд. грн.

На його думку, збереження поточної ситуації зі штрафними санкціями робить можливою у перспективі постановку Росією питання щодо приватизації газотранспортної системи України, так як російська сторона буде мати відповідні підстави.

При цьому Шлапак поставив під сумнів доцільність України за свій рахунок формувати запаси газу в ПГС, необхідні для забезпечення транзиту.

"Якщо українські газові сховища потрібні, щоб працювати на український ринок з метою забезпечення осінньо-зимового періоду, а це приблизно 12-13 млрд. куб. м, то ми за це заплатимо. Але чому ми повинні тримати 30 млрд. куб. м газу, щоб забезпечити транзитну функцію за свій власний рахунок? Це дуже велике питання", - сказав він.

Представник секретаріату зазначив, що діючий тариф транзиту $1,7 за 1 тис. куб. м на 100 км не дозволяє Україні виконувати транзитну функцію, тому його необхідно збільшити.

В цілому Шлапак підкреслив, що виконати діючі контракти на неможливо.

Він нагадав, що вже в травні "Нафтогаз" зміг розрахуватися тільки за рахунок емісії Нацбанку та збільшення свого боргу ще на 3,8 млрд. грн., при цьому загальний дефіцит фінансування НАК до кінця року оцінюється в 27,3 млрд. грн.

За його словами, збереження такої ситуації може призвести до перенесення боргу компанії на державу, що ускладнить вирішення завдання розрахунків країни за своїми зовнішніми зобов'язанням.

Крім того, додав представник секретаріату, подальше використання емісійної схеми потребуватиме додаткових консультацій з Міжнародним валютним фондом, оскільки можуть бути порушені відповідні монетарні орієнтири.

Вирішенням проблеми "сніжного кома газових боргів", на переконання Шлапака, є перегляд газових угод з російськими партнерами.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували НПЗ
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...