Європейці хочуть залишити Баррозу. Він доповість про газ

П'ятниця, 19 червня 2009, 08:41

Лідери глав держав та урядів 27 країн-членів ЄС одностайно висловлюють підтримку кандидатурі чинного голови Єврокомісії, португальця Жозе Мануеля Баррозу для переобрання його на другий термін.

Про це повідомив прем’єр-міністр головуючої нині в ЄС Чехії Ян Фішер на прес-конференції в ніч на п’ятницю по завершенню першого дня літнього саміту ЄС, передає "Німецька хвиля".

"Я дуже радий, що Баррозу отримав широку, одностайну підтримку серед глав держав та урядів ЄС. Вони чітко підтримують його кандидатуру як майбутнього голови Європейської комісії", - наголосив Фішер.

Тепер кандидатуру Баррозу має затвердити Європарламент. Утім, чи підтримає його більшість євродепутатів і як швидко відбудеться голосування, поки що під питанням.

Голова Європарламенту Ганс-Ґерт Петтерінг зазначив, що спершу про це мають домовитися лідери фракцій.

"Ми зустрінемося 9 липня з лідерами політичних груп і тоді вирішимо, чи стоятиме питання виборів голови Єврокомісії на порядку денному вже на липневій сесії", - зазначив Петтерінг.

Європейські "зелені" та соціал-демократи критикують Баррозу, вважаючи, що він не має необхідної стійкості і є "помилковою людиною на помилковому місці" в час кризи.

Водночас канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала європарламентарів до якнайшвидшого ухвалення рішення: "Європа повинна бути дієздатною, тому з цим питанням не можна тягти місяцями. Ми виступаємо за те, щоб Європарламент вже в липні ухвалив це кадрове рішення".

Між тим, у ході робочої вечері в рамках саміту лідери Євросоюзу досягли принципової домовленості щодо посилення контролю над фінансовими ринками ЄС. З цією метою має бути створена спеціальна наднаціональна рада, яка наглядатиме за фінансовими ринками з метою запобігання кризам.

Очікується, що офіційної домовленості буде досягнуто в п’ятницю після того, як лідери ЄС проведуть консультації зі своїми експертами та урядами.

Крім того, очікується, що 19 червня Баррозу доповість лідерам країн ЄС про ситуацію в газовій сфері. "Я доповім про контакти, які в мене були останнім часом з прем’єр-міністром (Росії) Путіним і прем’єр-міністром (України) Тимошенко, з Міжнародним валютним фондом та іншими", - повідомив Баррозу.

Як відомо, напередодні Європейська комісія закликала "Газпром" і "Нафтогаз України" досягти довгострокової домовленості, яка б гарантувала стабільність поставок газу до країн ЄС. Аби уникнути чергової кризи в новому опалювальному сезоні, розглядається можливість, що приватні європейські газові компанії допомогли б Україні купити російський газ та закачати його до підземних сховищ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування