СБУ підозрювала Кузьміна у шпигунстві, ГПУ множить справи за "прослушку"

П'ятниця, 19 червня 2009, 12:56

У СБУ підозрювали, що заступник генпрокурора Ренат Кузьмін займався шпигунством на користь Ізраїлю, і тому прослухували його розмови.

Про це пише "Комерсант-Україна", зазначаючи, що з'ясувати, що послужило підставою для таких підозр і порушення відповідної справи, слідчим Генпрокуратури поки не вдалося.

"Рішення суду щодо надання дозволу на проведення оперативно-технічних заходів, які тимчасово обмежують права громадян, у справі №3109 (контррозвідувальна справа, у рамках якої судом була видана санкція на прослуховування телефонних розмов Кузьміна), на момент надання запиту знищене", - йдеться в рапорті начальника відділу нагляду над дотриманням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності ГПУ Юрія Сватки.

За інформацією газети, справа №3109, на яку посилається співробітник ГПУ, була знищена 30 грудня 2008 року.

У той же час, у розпорядженні видання опинилася низка документів, які свідчать про те, що ще в березні цього року, визнавши факт незаконного прослуховування Кузьміна, СБУ не залишала спроб припинити розслідування, ініційоване Генпрокуратурою.

З наявних документів, якими володіє "Комерсант", слідує, що постанова ГПУ про порушення кримінальної справи за фактом перевищення повноважень службовими особами Головного управління з боротьби з корупцією та оргзлочинністю СБУ й порушення недоторканності особистого життя, була оскаржена в суді заступником начальника 1-го управління ГУБКОЗ СБУ Костянтином Муликом.

Після того, як Святошинський райсуд Києва ухвалив припинити розслідування, Головне управління військових прокуратур ГПУ 14 квітня порушило ще одну кримінальну справу №49-2718 – цього разу за фактом складання і внесення службовими особами ГУБКОЗ СБУ в офіційні документи свідомо неправдивих даних. Однак розслідування цієї справи також було припинене Святошинським райсудом за позовом СБУ.

Законність рішення судів, які закрили справи, зараз розглядає Апеляційний суд Київської області.

Але незважаючи на те, що провадження за обома справами було припинене у судовому порядку, розслідування фактів, пов'язаних з незаконним прослуховуванням Кузьміна, триває.

За інформацією видання, днями ГПУ порушила ще одну, третю кримінальну справу і продовжила проведення слідчих заходів.

За словами члена парламентського комітету з питань правосуддя Святослава Олійника (БЮТ), "поступово встановлюється коло осіб, причетних до організації незаконних прослуховувань державних діячів".

"Уже відома роль і місце Дурдинця (екс-заступник голови СБУ, зараз знаходиться в міжнародному розшуку). Ще одним фігурантом є співробітник СБУ Павленко (заступник голови СБУ, курує діяльність контррозвідувального управління)", - розповів Олійник.

"Але найпікантнішим фігурантом цього телефонного скандалу я б назвав голову Апеляційного суду Києва Антона Чернушенка. У мене немає сумнівів, що саме він грав одну з ключових ролей, видаючи незаконні санкції на прослуховування. Наскільки мені відомо, зараз у відношенні нього проводиться ціла низка оперативно-розшукових і слідчих заходів", - додав депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...