Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко закликає остерігатися "національного егоїзму" у питанні газу

П'ятниця, 19 червня 2009, 15:36

Україна виступає за роботу енергетичних ринків Європи на умовах єдиних правил і рівного доступу для всіх учасників.

Про це заявив президент Віктор Ющенко на пленарному засіданні XVI саміту глав держав Центральної Європи, повідомляє прес-служба президента.

Ющенко висловив переконання, що в сучасних умовах подолання світової кризи всім країнам потрібна солідарність – "як політичний факт" та "інструмент протидії" всім викликам, які сьогодні стоять перед європейським континентом та світом.

На його переконання, йдеться про важливість дотримання законних прав як видобувачів, так і споживачів та транзитерів енергоресурсів - і саме ця позиція лежить в основі Європейської енергетичної хартії.

"Україна виступає за встановлення прозорих і чесних відносин у царині транспортування газу до європейських країн", - наголосив президент, додавши - саме з цією метою ми ініціювали проведення інвестиційного саміту з питань модернізації української газотранспортної мережі, який у березні відбувся в Брюсселі.

Україна високо оцінює рішення цього саміту та запрошує європейські компанії до участі в конкретних інвестиційних проектах, зазначив Ющенко.

Президент також наголосив, що Україна, як і раніше, гарантує безперебійний і безпечний транзит газу через свою територію. У цьому контексті він нагадав, що на сьогодні українська ГТС має один із найвищих коефіцієнтів технічної готовності в Європі.

"У нових умовах нам варто остерігатися національного егоїзму і жорсткого протекціонізму, що, безумовно, послаблює позиції всього регіону. У нових умовах нас здатна об'єднати єдина спільна антикризова позиція", - сказав Ющенко, назвавши три складові цієї формули.

За його словами, йдеться про режим взаємної економічної підтримки, який передбачає відмову від будь-яких штучних обмежень у взаємній торгівлі; єдність у питаннях енергобезпеки, послідовну допомогу у євроінтеграції.

Ющенко висловив переконання, що актуальність такої постановки питання красномовно доведена подіями "газової війни" початку цього року.

На переконання Ющенка, спокуса використання енергетичних важелів як інструментів політичного шантажу - це серйозна загроза, яка стоїть сьогодні перед усіма країнами об'єднаної Європи.

Вирішити проблему, переконаний він, можна лише за умови вироблення єдиної європейської енергетичної політики, в основі якої - категорична відмова від монополізації джерел постачання енергоносіїв та транзитних потоків.

Президент висловив переконання, що невід'ємним компонентом єдиної концепції газового ринку має стати питання транзитної політики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...