Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій хочуть перевірити суми Путіна і "Нафтогазу"

П'ятниця, 19 червня 2009, 19:13

Українські, російські та європейські експерти мають визначити мінімальний обсяг закачування газу в українські ПГС для проходження опалювального сезону, щоб використовувати ці дані для вирішення питання про фінансування "Нафтогазу".

Про це заявив уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Потенційні кредитори сконфужені різними цифрами необхідного фінансування: російський прем'єр говорив $5 млрд, НАК - $ 4,2 млрд, тоді як інші експерти називають цифри набагато нижче", - сказав він.

Соколовський додав, що питання про необхідну суму фінансування закачування газу в ПГС, яка б дозволила гарантувати транзит, було одним з основних на переговорах у Брюсселі на засіданні Координаційної групи Євросоюзу з питань газу, які пройшли напередодні.

Уповноважений президента додав, що паралельно існує зацікавленість "Нафтогазу" придбати додаткові обсяги газу в третьому-четвертому кварталах цього року, коли його ціна, згідно з прогнозами, буде істотно нижче тої, що діяла в першій половині цього року, так і прогнозованої на 2010 рік.

"Для НАК було б привабливо закупити якомога більше газу в третьому-четвертому кварталах, так як він буде найдешевшим. Але знову ж таки, потрібні гроші. Це можуть бути і кредити, але необхідно прорахувати, щоб вони себе окупили", - пояснив він.

Соколовський зазначив, що в даний час "Нафтогаз" не має вільних коштів та можливості залучати кредити на звичайних умовах.

Він нагадав, що фінансовий стан компанії досить складний через відмову уряду від реформування внутрішнього ринку і його прорахунків на зовнішньому ринку під час укладання 11-річних контрактів з "Газпромом" у січні цього року.

"Тому йдеться про залучення коштів. Але треба буде спочатку спільно українським, російським і європейським експертам мінімальні обсяги закачки для забезпечення транзиту, а потім вести мову про інші обсяги", - вважає уповноважений президента.

Як відомо, прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що Україні необхідно до початку опалювального сезону збільшити запаси газу в ПГС до 27 млрд куб. м. За даними голови правління "Нафтогазу" Олега Дубини на 5 червня в ПГС вже було накопичено понад 19 млрд куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування