Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко порахував, скільки не вистачає "Нафтогазу"

П'ятниця, 19 червня 2009, 19:46

Для підготовки до зимового сезону та закачування газу до підземних сховищ "Нафтогазу" не вистачає 1,6-2 млрд. доларів.

Про це заявив президент Віктор Ющенко в інтерв'ю українським журналістам у п’ятницю у Сербії, повідомляє прес-служба голови держави.

Він назвав проблемою урядової політики на газовому ринку занижені тарифні ставки за транзит російського газу територією України, передбачені січневою домовленістю прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Ми маємо, по суті, збиткову тарифну політику", - сказав глава держави. За його словами, через цю позицію в 2009 році Україна втратить 2,5 млрд. доларів.

Президент наголосив, що уряд повинен продемонструвати нову бюджетну політику щодо "Нафтогазу".

Говорячи про ключові проблеми урядової політики у сфері організації газового ринку, Ющенко підкреслив важливість вдосконалення відносин між державним бюджетом та "Нафтогазом".

Він зазначив, що йдеться, насамперед, про питання реструктуризації податкових боргових зобов'язань попередніх років, які "Нафтогаз" має перед держбюджетом.

У цьому контексті Ющенко нагадав, що, незважаючи на дефіцит свого бюджету у сумі 27 млрд. гривень, "Нафтогаз" за п'ять місяців 2009 року сплатив до Держбюджету 17 млрд. гривень. "Такого бюджетного навантаження не витримає жодна компанія", - підкреслив Ющенко.

Він висловив переконання, що також має бути переглянуто питання рентної плати.

"Дивно, що збиткова державна компанія сьогодні платить кілька мільярдів гривень рентних платежів до бюджету", - сказав президент, нагадавши, що загалом рента є ефективним інструментом для прибуткових природних монополій, якою "Нафтогаз", безумовно, наразі не є.

Ще однією проблемою у сфері організації газового ринку Президент назвав власне незбалансованість бюджету "Нафтогазу".

На переконання Ющенка, до такого стану речей, зокрема, значного дефіциту бюджету, призвела, перш за все, неправильна цінова політика на зовнішньому ринку, коли газ закуповується за ринковою ціною, а продається за демпінговою.

"Подальша урядова політика, якщо вона базуватиметься на таких підходах, призведе до краху "Нафтогазу" і в цілому, бюджету держави", - сказав президент, вказавши, що наразі дефіцит бюджету НАК становить 40% національних боргів.

На переконання Ющенка, січневі газові домовленості можна назвати політичними і такими, що призвели до формування кризових явищ.

"Таким чином, лібералізація транзитної політики, формування її на конкурентних засадах, встановлення нормального європейського тарифу на транзит - це те, що, очевидно, потребує перегляду в тих домовленостях, які були підписані", - сказав президент.

Він окремо наголосив на важливості перегляду Держбюджету-2009, зокрема для врегулювання міжбюджетних відносин у контексті розрахунків за газ теплоенерго та комунальних установ.

Глава держави висловив сподівання, що найближчим часом уряд разом із міністерством фінансів, "Нафтогазом", податковою адміністрацією, місцевими органами влади знайдуть відповідь на врегулювання зазначених проблемних питань газового ринку.

"Я переконаний, що відповідь на це питання, якщо підходити до його вирішення професійно, відкрито, непопулістськи, можна знайти", - сказав президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...