Росія готова скоротити ядерний арсенал в обмін на поступку США

Субота, 20 червня 2009, 15:32

Росія готова до радикального скорочення ядерних арсеналів за умови, якщо США знімуть російську заклопотаність з приводу своїх планів зі створення глобальної ПРО.

Про це йдеться у заяві президента Росії Дмитра Медведєва, що опублікована на його сайті.

"Переважна більшість країн і народів виступають за мир, вільний від ядерної зброї. Росія поділяє цю шляхетну мету", - зазначив Медведєв.

Усвідомлюючи свою відповідальність у цьому питанні, Росія, за словами президента, запропонувала США укласти нову юридично зобов'язуючу домовленість на заміну Угоди про СНО, термін дії якої спливає 5 грудня 2009 року.

"Наші представники в переговорах взяли хороший старт. Розмова йде серйозна і предметна. Завдання - вийти на новий договір, до кінця цього року", - заявив президент РФ. "Ми - за реальні скорочення, що ефективно перевіряються", - додав він.

За словами Медведєва, "Росія готова скоротити стратегічні носії в кілька разів у порівнянні з Договором СНО-1".

"Що стосується пов'язаних з ними боєзарядів, то їх кількість має бути нижче рівня, встановленого Московським договором 2002 року - як ми і домовлялися з президентом Обамою", - додав він.

"Не приховую, що нам належить вирішити серйозні проблеми. Ми не можемо погодитися з американськими планами зі створення глобальної ПРО", - зазначив президент РФ.

При цьому він наголосив, що "скорочення, що пропонуються Росією, можливі тільки в тому випадку, якщо США знімуть російську заклопотаність".

"За будь-яких обставин проблема взаємозв'язку стратегічних наступальних і оборонних озброєнь повинна бути чітко зафіксована в договорі", - додав президент РФ.

Серйозну стурбованість, за його словами, викликає перспектива оснащення СНО неядерними боєголовками - такі озброєння можуть завдати шкоди стратегічній стабільності.

"Нарешті, важливо зберегти положення Договору про СНО щодо розміщення стратегічних наступальних озброєнь виключно на національній території. Я про це вже казав і сьогодні хотів підтвердити нашу принципову позицію", - заявив Медведєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...