В Ірані вбито 10 осіб. Влада висилає журналіста

Неділя, 21 червня 2009, 17:20

Щонайменше 10 осіб були вбиті і більше 100 отримали поранення в ході безладів у суботу в Тегерані.

Учасники заворушень підпалили дві бензоколонки і мечеть, а також атакували військовий об'єкт, повідомляє BBC з посиланням на іранське державне телебачення.

За словами іранських ЗМІ, зараз обстановка в Тегерані спокійна. Представники поліції говорять про те, що порядок в іранській столиці відновлено.

Заворушення в Ірані почалися після того, як опозиція оскаржила офіційні результати президентських виборів, згідно з якими на цю посаду на другий термін був обраний Махмуд Ахмадінежад.

За свідченнями очевидців, в суботу для розгону маніфестацій поліція застосувала кийки, водометні гармати та сльозогінний газ.

Мір Хосейн Мусаві, головний суперник президента Ахмадінежада на виборах, звернувся до своїх прихильників із закликом оголосити загальний страйк, якщо його заарештують.

Мусаві закликав продовжити мирні акції протесту і заявив, що іранська конституція дозволяє їх проведення.

Серед заарештованих у суботу - п'ять членів сім'ї колишнього президента Ірану Акбар Хашемі Рафсанджані, в тому числі його дочка, яка виступала перед прихильниками Мусаві.

Президент США Барак Обама закликав іранську владу припинити "несправедливі насильницькі" дії стосовно учасників акцій протесту проти результатів президентських виборів.

Крім того, іранська влада зажадала, щоб постійний кореспондент Бі-бі-сі в Тегерані Джон Лейн залишив країну.

У заяві Бі-бі-сі йдеться, що корпорація жалкує про рішення іранської влади, але підкреслює, що її офіс в Тегерані продовжить роботу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування