Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін про газ: Росія залишає за собою "право діяти"

Понеділок, 22 червня 2009, 18:25

Росія у випадку непроплати Україною поставок російського газу у встановлений термін - 7 липня - залишає за собою "право діяти", виходячи з необхідності додержуватися контрактної дисципліни.

Про це заявив прем'єр-міністр уряду РФ Володимир Путін у ході президії уряду в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".


"Контрактна дисципліна має виконуватися. Росія залишає за собою право діяти, якщо платіж не надійде", - сказав він.


Прем'єр РФ нагадав, що Росія проплатила транзит газу європейським споживачам по ГТС України до початку 2010 року.

"Росія проплатила до початку 2010 року транзит, прокредитувавши Україну на $2,2 млрд під нульову процентну ставку. Це безпроцентний кредит, але чому тільки Росія має нести на собі цей вантаж?" - сказав прем'єр.


Путин висловив здивування у зв'язку з тим, що українська сторона, обсяг золотовалютних резервів якої по відкритих джерелах складає $27,8 млрд, має складності з оплатою поставок російського газу.

"Останній платіж був 7 червня, наступний - 7 липня, і ми постійно одержуємо сигнали, що їм платити нічим. Це ставить і нас, і європейських споживачів у дуже складні умови", - сказав прем'єр.

Він нагадав, що Росія зверталася у МВФ і до Єврокомісії для обговорення питання про спільне фінансування закупівель Україною російського газу, але скрізь одержала відмову: "Для України у нас грошей немає".


"Росія робить все, щоб не виникло кризи, подібної попередній, але наші можливості не безмежні. Ми йдемо назустріч, не стягуємо з України санкції, ведемо роботу з фінансування (закупок російського газу)", - підкреслив прем'єр РФ.


"Є контракти, є золотовалютні резерви, з яких, судячи зі всього, був зроблений останній платіж, їх обсяг по відкритих джерелах складає $27,8 млрд, і цього цілком достатньо для оплати російського газу", - вважає Путін.

У свою чергу, віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін нагадав, що протягом двох минулих тижнів він зустрічався з представниками Єврокомісії і МВФ.

За підсумками цих зустрічей з'ясувалося, що міжнародні фінансові організації не мають коштів для кредитування закупок Україною російського газу.

Разом з тим Кудрін зазначив, що Єврокомісія готова ініціювати зустріч за участю приватних європейських компаній - споживачів і транзитерів газу з питань комерційної підтримки закупок Україною російського газу.


Він також вважає, що "обсяг валютних резервів України для забезпечення оплати цілком достатній".

"Але є проблема компанії "Нафтогаз", яка не має ресурсів у національній валюті для придбання ресурсів, які забезпечують проплату. Це проблема балансу компанії "Нафтогаз", - сказав Кудрін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування