Ющенко: боротьба з корупцією повинна стати справою суддівської честі

Вівторок, 23 червня 2009, 09:53

Президент Віктор Ющенко о 10.00 у вівторок, 23 червня, візьме участь у церемонії приведення до присяги суддів, вперше призначених на посаду.

Як повідомляє прес-служба президента, позиція Ющенка полягає у тому, що Україні потрібна глибока і радикальна реформа судової системи.

Зокрема це: створення чіткої та ефективної структури судів, забезпечення належного рівня фінансування, зміцнення правового і суспільного статусу суддів; підвищення фахового рівня суддів і кандидатів у судді; посилення відповідальності суддів.

Потрібна нова, чітка і дієва система контролю за діяльністю суддів, наголошує Ющенко.

Глава держави висловлює переконання у тому, що час подолати недоукомплектованість судів, зменшити колосальне перевантаження суддів на місцях.

Станом на 1 квітня 2009 року в судах різної юрисдикції було 1616 суддівський вакансій (15% від штатної чисельності). На кожного суддю районного або міського суду на місяць припадає в середньому 180 справ, у багатьох судах навантаження доходить до 300-400 справ.

Ющенко звертає увагу суддівського корпусу на тому, що проблеми в суддівській сфері - критичні. Опитування громадської думки свідчать, що люди вважають суди одними з найбільш корумпованих державних органів.

"Несправедливі рішення суддів підривають авторитет держави в очах як українського суспільства, так і міжнародної спільноти. Громадяни дедалі частіше змушені шукати правосуддя у Європейському суді", - йдеться в повідомленні.

Європейський суд за результатами розгляду справ проти України прийняв 522 рішення по суті. З них тільки у 4 справах встановлено відсутність порушення повністю, а у 319 - частково. У 2008 році Європейський суд розглянув 136 справ проти України і прийняв 110 рішень по суті. За 5 місяців 2009 року він прийняв 42 рішення по суті.

Президент зазначає, що боротьба з корупцією, в тому числі й політичною, повинна стати справою суддівської честі.

Ющенко вірить, що, "молоді судді, які прийшли у професію, мають бути сповнені енергії й бажання обстоювати законність і справедливість, зміцнювати українську демократію".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...