Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" може відкликати своїх міністрів

Вівторок, 23 червня 2009, 10:10

На затвердження з'їзду "Нашої України", який відбудеться 27 червня, буде винесено питання про офіційний перехід партії в опозицію.

Про це, за інформацією газети "Комерсант-Україна", було домовлено на засіданні ради партії в п'ятницю, 19 червня.

Один із учасників засідання, який побажав залишитися неназваним, повідомив, що з'їзд може також зобов'язати міністрів, призначених в уряд за квотою "Нашої України", за "настання певних умов" написати заяви про відставку.

Голова ради партії Віра Ульянченко побічно це підтвердила: "Ми зобов’яжемо міністрів брати активну участь у роботі уряду і відстоювати свої зауваження до урядових рішень. Якщо ж уряд не буде дослухатися до рекомендацій наших міністрів, тоді будуть можливі різні варіанти".

У той же час, у партії визнають, що відставка третини міністрів не означатиме, що уряд буде неправочинний – Кабмін зможе працювати і без міністрів від "НУ".

"Але якщо Юлія Володимирівна буде чинити зі своїми соратниками так, як з Вінським, то незабаром у неї залишиться менше половини міністрів, і не буде голосів для затвердження постанов уряду", - сказав голова львівської облорганізації "НУ" Володимир В’язівський, один із активних прихильників переходу партії в опозицію.

Ймовірне рішення з'їзду "Нашої України" про те, що депутати-члени партії зобов'язані вийти з коаліції, також не спричиняє прямих юридичних наслідків.

"Ми в партії розуміємо, що багато хто з членів "НУ" радше здадуть партійний квиток, ніж вийдуть із більшості", - визнає В’язівський.

Він допускає, що ситуація може змінитися після того, як парламент прийме постанову про призначення дати президентських виборів: "Можливо, депутати зможуть задекларувати свою готовність до виходу з коаліції після того, як до виборів залишиться менше півроку, і президент втратить право розпуску парламенту".

Як відомо, за останні дні кілька регіональних організацій "Нашої України" поширили заяви про те, що партія має офіційно оголосити про свій перехід в опозицію. Як пише видання, рішення регіональних організацій НУ є частиною сценарію, що обговорювався на засіданні 19 червня.

За словами учасників засідання, "політичне питання" було внесено в порядок денний першим номером, а його обговорення тривало дві години. Документально оформлювати рішення не стали, але члени ради домовилися винести питання про офіційний перехід партії в опозицію на затвердження з'їзду 27 червня.

"Я сподіваюся, що партія ухвалить рішення з приводу того, де вона сьогодні знаходиться – у коаліції чи в опозиції", - заявила на засіданні ради Ульянченко.

Як пише "Дело", ініціатива виходу "НУ" з коаліції належить особисто голові партії Віктору Ющенку. Це не влаштовує прем'єра Юлію Тимошенко – тож вона намагається умовити Ющенка відмовитися від своїх намірів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування