Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ситуація на валютному ринку стабілізувалася, тому гроші МВФ – на дефіцит?

Середа, 24 червня 2009, 09:06

Місія Міжнародного валютного фонду розпочала свою роботу щодо надання Україні третього траншу кредиту, хоча переговори з українським керівництвом дещо відкладаються, бо голова місії Джейла Пазарбашиоглу прибуде до Києва 30 червня.

За словами заступника керівника комітету ВР з питань економічної політики, бютівця Ігоря Єреська, сьогодні Україна має шанси отримати черговий транш, оскільки виконала практично всі попередні вимоги МВФ.

"Ухвалення законів, які б стабілізували економіку та наведення порядку в "Нафтогазі". Загальна констатація факту надання другого і, скоріше за все, третього траншу кредиту, свідчить про те, що вимоги, які вони висували в більшій мірі – виконані", - зазначив Єресько в інтерв’ю Радіо "Свобода".

У тому, що Київ отримає черговий транш позики впевнена і представниця Партії регіонів Ірина Акімова, яка є міністром економіки "опозиційного уряду". Утім, за її словами, Україна виконала далеко не всі умови МВФ.

"МВФ зараз має достатньо багато грошей. Він розглядає Україну як достатньо велику економіку, здатну вплинути на економіку європейських країн у випадку дестабілізації банківського сектора. Саме через це МВФ і готовий надати цей транш", - каже регіоналка.

А директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло заявляє, що ситуація на українському валютному ринку сьогодні стабілізувалася, тож гострої потреби у фінансуванні золотовалютних резервів Національного банку немає.

Саме через це, на його думку, урядовці і хочуть, аби черговий транш кредиту був спрямований виключно на фінансування бюджетного дефіциту.

Однак Жаліло висловлює сумніви щодо того, чи пристане МВФ на таку пропозицію українського уряду.

"Тут, насамперед, йтиметься про подальшу участь уряду в рекапіталізації комерційних банків. Якщо дійсно буде доведено, що рекапіталізація банків необхідна для того, щоб забезпечити їхню платоспроможність, то, теоретично, виключати згоди МВФ на таку операцію я би не став", - каже експерт.

"Але у сфері рекапіталізації ситуація лишається дещо незрозумілою. Тому, я би прогнозував скептицизм МВФ щодо доцільності фінансування таких операцій. Думаю, тут буде поле для досить потужної дискусії", - додає Жаліло.

Як відомо, починаючи з минулої осені, Україна уже отримала дві черги позики кредиту stand-by від Міжнародного валютного фонду, загальна сума яких становить 7,3 мільярда доларів.

Цього разу, Україна планує просити МВФ про збільшення траншу на 600 мільйонів доларів – до 3,8 мільярда. Ці гроші урядовці хочуть спрямувати на фінансування бюджетного дефіциту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування