Україна не повинна робити "фальшивий вибір" між Росією і Заходом, кажуть у США

Середа, 24 червня 2009, 11:29

Візит віце-президента США Джозефа Байдена до Грузії та України, який має відбутися 20–24 липня, – спроба зберегти делікатну рівновагу між зусиллями з "перезавантаження" відносин із Москвою після періоду напруженості без того, щоб погодитися з претензіями Росії на особливу сферу впливу на пострадянському просторі.

Про це написала американська газета "Нью-Йорк Таймз", передає Радіо "Свобода".

Як сказав радіо колишній куратор України у Держдепартаменті США, а нині експерт Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів (аналітичний центр у Вашингтоні) Дейвід Кремер, візит Байдена до України є хорошим сигналом.

"Звісно, що візит в Україну президента Обами був би найкращим варіантом. Але те, що віце-президент поїде з окремим візитом, який не пов’язаний із поїздкою до Москви, також є добрим сигналом", - сказав Кремер, коментуючи свій заклик до президента США Барака Обами відвідати Україну дорогою до Москви, куди той прямує 6 липня.

"Це (візит Байдена) вірне рішення, і важливо, що про нього оголосили ще до того, як президент Обама поїде до Москви", - додав експерт.

Коментуючи свої нещодавні твердження про те, що Україна опинилася на краю прірви, що держава коливається між економічним крахом, російським впливом і невизначеними обіцянками Заходу про допомогу, що за цих обставин Вашингтон мав би піти на рішучі кроки, щоб підтримати Україну, Кремер уточнив:

"Я не хочу перебільшувати нашої ролі. Відповідальність за зміцнення України лежить передовсім на лідерах цієї країни. Я сподіваюся, що вони усвідомлять важливість об’єднати зусилля для того, щоб протидіяти економічній кризі, дати раду енергетичному конфлікту з Росією, зосередитися на необхідних реформах".

"Я думаю, що для Заходу, для США, але також і для ЄС важливо наголосити на своїй підтримці України, готовності надати допомогу в політичній та економічній площині і продемонструвати, що західна політика буде зосереджена не лише на Росії, але також значною мірою на Україні", - додав він.

Кремер зазначив, що в грудні закінчується термін дії Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1, англ. START I), і США зацікавлені в новій угоді, однак візит Байдена до України має свідчити, що "перезавантаження" відносин із Росією не буде відбуватись ціною відносин з Україною.

"Він (візит) свідчить про високий рівень уваги, і я думаю, що це позитивний сигнал", - переконаний американський експерт.

Водночас, на думку Кремера, президентська кампанія в Україні не повинна зосереджуватися "на фальшивому виборі між Росією і Заходом".

"Це штучний вибір. Хто б не переміг на виборах, має налагодити добрі відносини і там, і там. США зацікавлені в тому, щоб Україна мала міцні відносини з Росією. Ми також хочемо поглиблювати відносини України з євроатлантичними установами. На наш погляд, Україна це може робити одночасно", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування