Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський "Первый канал" таки "прописали" в Україні

Середа, 24 червня 2009, 12:57

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення зареєструвала товариство з обмеженою відповідальністю "Об'єднання російських телеканалів" (ОРТ) як суб'єкт інформаційної діяльності.

За це рішення проголосували шестеро членів Національної ради, повідомляє "Телекритика".

Проти проголосував Віталій Шевченко; Ігор Курус був відсутній на засіданні через хворобу.

Свою позицію Шевченко пояснив тим, що не підтримує політику реєстрації представництв іноземних каналів як суб'єктів інформаційної діяльності, натомість виступає за їх ліцензування як ТРО в Україні.

У діях Нацради він вбачає пряме порушення статті 12-ї закону "Про телебачення і радіомовлення", згідно з якою телерадіоорганізації та суб'єкти інформаційної діяльності в Україні не можуть мати іноземних засновників.

До того ж, на думку Шевченка, після реєстрації ТОВ ОРТ держава Україна нестиме відповідальність за дії "Первого канала" у Європі згідно з Конвенцією про транскордонне мовлення.

Інші члени Національної ради заперечили на це, що ТОВ ОРТ є компанією, зареєстрованою в Україні, а внесення до реєстру не є ліцензуванням, а відтак не тягне за собою відповідальності держави Україна, про яку говорить Шевченко.

Як відомо, російське ЗАТ "Первый канал. Всемирная сеть" 28 травня подало пакет документів до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з метою реєстрації як суб'єкта інформаційної діяльності.

ТОВ ОРТ представлятиме в Україні "Первый канал" та споріднені з ним нішеві телеканали "Цифрового телесемейства" ("Дом Кино", "Музыка Первого", "Время: далекое и близкое", "ТелеНяня", "Телекафе").

Однак протягом кількох засідань Нацрада переносила розгляд даного питання, попри те, що неузгодженість цієї норми тримає в підвішеному стані кабельних провайдерів - згідно з регуляторним приписом Нацради від 14 квітня усі кабельники мали 1 червня виключити перелічені вище канали зі своїх абонентських пакетів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування