ПАРЄ сварилася з Україною, щоб показати жорсткість?

Середа, 24 червня 2009, 16:19

Ситуація, яка склалася в ПАРЄ в зв’язку з призначенням суддів від України, пов’язана з спробами асамблеї показати свою впливовість.

Таку думку "Українській правді" висловила заступник голови української делегації в ПАРЄ Ольга Герасим’юк.

"Частина депутатів асамблеї шукає спосіб заявити сильним голосом про сильні кроки асамблеї, оскільки останнім часом вона ставить перед собою питання про свою неавторитетність. Бо останнім часом деякими порушниками Міжнародного права резолюції ПАРЄ не виконуються", - пояснила вона.

"Тому асамблея шукає спосіб заявити про себе. Але вона знайшла неадекватний спосіб і вибрала Україну, яка старанно вчиться демократії, слідує цим вимогам, а не махає кулаками чи перекриває газ", - наголосила Герасим’юк.

Вона також додала, що спроба позбавити Україну повноважень є виключно "політичною".

Вона зазначила, що доповідь по Україні була подана у травні, у ній зазначалося, що Україна має до 22 червня показати прогрес у цій справі, в разі їх відсутності мали бути вжиті заходи. Однак проект резолюції було зареєстровано раніше, 15 червня. "Те, що процес пішов в такий спосіб, викликало здивування не лише у української, а й у інших делегацій", а консультації з українською делегацією не відбувалися жодного разу.

"Всі депутати від Франції, Польщі, Туреччини, Росії, Грузії, всі підтримували Україну. Всі підкреслювали неадекватність заходу, який пропонувався, і були здивовані", - сказала Герасим’юк.

Відповідаючи на питання, чи не є причиною те, що після того, як Україна подала нові кандидатури суддів, серед них не було Сергія Головатого, вона сказала:

"Не можу сказати, що розмови точилися щодо цієї персони. Деякі депутати з деяких країн говорили, що справа в амбіціях особи, яку ви назвали, і це прізвище лунало, але не з наших вуст. Але я не думаю, що ПАРЄ стало на його захист. Якщо б це було з його ініціативи, це було б занадто. Розпочати процес проти держави через особисті амбіції..." – зазначила Герасим’юк.

Вона також нагадала, що в за процедурою країна має право замінити список кандидатур за виняткових обставин. "Це наше суверенне право", - сказала вона. Україна вважала що має виняткові обставини в зв’язку зі зверненням юристів щодо першого списку конкурсу.

Однак, за словами Герасим’юк, в ПАРЄ не існує трактування "виняткова обставина".

"Це і завело в тупик ситуацію. Але це потребувало роз’яснення, а не санкцій", - зазначила вона.

Саме тому, за її словами, Україна і попросила Комітет міністрів звернутися до Європейського суду з проханням дати тлумачення. За її словами, відповідне звернення надійшло до комітету міністрів і вже зареєстровано.

"Наша позиція допоможе асамблеї заповнити прогалини у процедурах обрання суддів, які вдосконалять саму систему", - наголосила вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування