Російський міністр: "Нафтогаз" міг би узяти кредит в уряду

Четвер, 25 червня 2009, 08:35

"Нафтогаз України" для оплати постачань російського газу міг би взяти кредит чи субсидію в уряду України, оскільки розмір золотовалютних резервів держави дозволяє погасити борги перед російською стороною.

Про це заявив журналістам віце-прем'єр, міністр фінансів Росії Олексій Кудрін, який бере участь у Конференції ООН із подолання світової фінансової кризи, повідомляє РІА "Новости".

"Проблема зараз полягає в тому, що всередині України в компанії "Нафтогаз" недостатньо ресурсів. Отже, вона має взяти або кредит, або субсидію від уряду, щоб конвертувати (ці кошти) у долари, яких достатньо, і заплатити за газ", - сказав Кудрін.

"Тому, якщо в компанії "Нафтогаз", яка є споживачем російського газу, недостатньо коштів для розплати, вона має просити допомоги в уряду і брати в золотовалютних резервах", - додав він.

Кудрін пояснив, що, за російськими оцінками, отриманими після консультацій з Міжнародним валютним фондом, "в України є гроші для погашення боргів - на 1 червня золотовалютні резерви України складали понад 27 мільярдів доларів". За його словами, "це істотно більше, ніж усі платежі, які вона має провести".

Крім того, нагадав російський віце-прем'єр, у травні і червні Україна отримує ще понад 6 мільярдів доларів від МВФ.

"Підживлення йде. Сама програма МВФ власне й розрахована на те, щоб Україна забезпечила свої зовнішні платежі по боргах, по товарах, по імпорту. До імпорту належить і газ. Тому МВФ за своїми завданнями зобов'язаний створити таку програму, яка балансувала б економіку і зовнішні платежі (України), щоб не виникало б шоків в економіці", - зазначив Кудрін.

"У цьому зв'язку МВФ у своєму висновку пише, що зовнішнє фінансування, тобто валютне фінансування в України достатнє для виконання своїх зобов'язань", - пояснив міністр фінансів РФ.

Він також підкреслив, що Росія у подібних випадках, коли у вітчизняних компаній не вистачало коштів для погашення зовнішніх боргів - і під час кризи 1998 року, і цього року - йшла саме шляхом держпідтримки.

"Ми ухвалювали закон, у якому прописувалося, що можна взяти з золотовалютних резервів і виділити кредит російським компаніям для погашення своїх зовнішніх боргів, для рефінансування боргу", - сказав Кудрін.

За його словами, зараз у компанії "Нафтогаз" - "аналогічна ситуація", а тому "можна ухвалити відповідний закон чи указ на Україні".

"Але в частині самого валютного ресурсу - він у них (української сторони) достатній", - підсумував російський віце-прем'єр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування