Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вільна торгівля з ЄС переноситься на наступний рік

Четвер, 25 червня 2009, 10:27

В Єврокомісії думають, що переговори про створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС не будуть завершені до кінця нинішнього року, а триватимуть протягом року.

Таку думку в середу в Брюсселі в ході форуму Європа-Україна висловив заступник глави підрозділу ЄК, що веде двосторонні переговори в сфері торгівлі, Філіп Куіссон (Philippe Cuisson).

"Швидше за все, переговори будуть завершені протягом року, але не буде можливо завершити них цього року по двох причинах. Перша - якість швидкості. Це - найбільш амбіційна зона вільної торгівлі з усіх, які раніше були в ЄС. Немає надії повністю завершити переговори до кінця цього року", - сказав Куіссон.

Подальше зволікання в часі представник Єврокомісії пояснив необхідними наступними кроками, зокрема, ратифікаційним процесом.

За його словами, весь пакет - Угода про асоціацію з зоною вільної торгівлі як складовою частиною – має бути схвалена усіма сторонами. Після схвалення цього пакета він має бути ратифікований 29 парламентами - Європейським парламентом, Верховною Радою і парламентами всіх країн ЄС, крім частини угоди, що знаходиться в компетенції ЄС - "ця торговельна угода, для якого ратифікації двома парламентами (європейським і українським) буде достатньо".

Куіссон зазначив, що в ЄС "склалося враження, що українській стороні складно дотримуватися ритму переговорів". "Ми вважаємо, що потрібен як мінімум один рік (на завершення переговорів) з цього моменту", - у черговий раз підкреслив він.

Крім того, представник Єврокомісії висловив стурбованість у зв'язку з ходом українського законодавчого процесу. "У нас склалося враження, що це законодавство йде в цю сторону (показує рукою праворуч). Ми будемо говорити нашим друзям - будь ласка, гарантуйте, що ваше законодавство може йти цим шляхом (показує рукою вертикально)", - образно пояснив він.

Як відомо, президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що зона вільної торгівлі буде створена на початку 2010 року.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: