"Нафтогаз" знову поїхав просити "Газпром" про милість

Четвер, 25 червня 2009, 13:09

Делегація "Нафтогазу" знову обговорює в Москві можливість внесення коректив у газові угоди.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в уряді.

За його словами, делегацію "Нафтогазу" очолює перший заступник глави правління Ігор Діденко.

Як повідомлялося, підписані в січні цього року на період до 2019 року газові контракти надають кожній зі сторін право ініціювати перегляд окремих їх положень, зокрема, цін і обсягів постачань або транзиту.

При цьому обґрунтована вимога повинна бути подана в письмовій формі, після чого сторони зобов'язуються в 20-денний термін розпочати переговори, на які виділяється ще до трьох місяців.

У випадку зміни обсягів постачань газу, така пропозиція повинна бути подана до 1 липня року, що передує року постачань.

З початку року "Нафтогаз" щомісяця порушує угоду на постачання в частині щомісячних закупівель природного газу, вибираючи його в менших, ніж записано обсягах.

"Газпром" і російський уряд усно заявляють про відмову від пред'явлення штрафних санкцій, а "Нафтогаз", у свою чергу, має намір за підсумками року усе-таки виконати умову "бери або плати" і збільшити імпорт до 33 млрд куб. м.

На думку експертів, перенесення закупівель природного газу на друге півріччя викликане бажанням "Нафтогазу" дочекатися зниження ціни імпорту: якщо в першому кварталі вона склала $360 за 1000 куб. м, у другому - $271 за 1000 куб. м, то в третьому НАК очікує її зменшення до $202 за 1000 куб. м, а в четвертому - ще нижче.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування