З піратством треба боротися превентивно - Карпачова

Четвер, 25 червня 2009, 15:04

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова вважає, що з захопленням піратами моряків потрібно боротися превентивно, а не постфактум.

"Саме головне – це превентивні заходи, щоб моряки не потрапляли в полон. Це має бути превентивно, а не постфактум. Це саме головне", - сказала вона в ефірі Радіо "Свобода".

"Судновласники, крюінгові компанії зобов’язані забезпечити безпеку будь-яких громадян будь-яких країн", - наголосила омбудсмен.

Водночас, Карпачова висловила впевненість у тому, що "на теренах захисту прав людини, зокрема українських моряків, нам вистачить місця для того, щоб допомагати нашим громадянам, які опинилися закордоном в критичній ситуації".

"Я вважала б для себе ганебним і подала б у відставку, якщо б я не відреагувала на звернення матерів, дружин, навіть дітей українських моряків суден "Леманн Тімбер", "Фаїна", - заявила омбудсмен.

Вона нагадала, що днями звільнено з піратського полону екіпаж судна "Марафон", один із членів якого загинув під час штурму сомалійськими піратами.

"Тому це мій обов’язок. Я не вибираю, а я виконую свій обов’язок професійний", - заявила Карпачова.

Загалом же, на її думку, "подолати піратство тільки силовим шляхом не вдасться світовій спільноті, це тільки один шлях - сегментарний шлях".

"Другий шлях головний. Сьогодні це головне – це допомогти народу Сомалі відбудувати власну державу і таким чином прибрати саму основу, саме підґрунтя, яке породжує сьогодні страшний цей виклик сучасності, яким є сьогодні морський тероризм. Це, як то кажуть, дві сторони однієї медалі", - заявила Карпачова.

"Тому я закликала і президента, і уряд, щоби Україна як морська держава робила більш серйозні і вагомі кроки, більш активні кроки на цьому шляху", - зазначила вона, додавши, що, зокрема, з цього приводу пропонувала разом з депутатом Ігорем Шаровим ініціативу України на Генеральній асамблеї ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування