Ющенко хоче повернути банкам право виселяти боржників

П'ятниця, 26 червня 2009, 17:30

Президент Віктор Ющенко ветував закон про захист майнових прав громадян в умовах фінансової кризи.

Про це в п’ятницю повідомляє прес-служба президента.

Цим законом пропонувалося на час кризи встановити мораторій на те, щоб банки мали право забирати заставлену квартиру в разі несплати кредиту в ситуації, якщо це нерухомість, в якій постійно проживають громадяни.

На думку президента, це порушує право кредитора, в тому числі громадянина-кредитора.

"Враховуючи, що застава є одним із механізмів забезпечення додержання прав кредиторів (а отже захисту права власності), запровадження зазначеного мораторію призведе до порушення конституційного права власника самостійно, на власний розсуд, володіти, користуватися та розпоряджатися власним майном", - пояснює президент в своїх пропозиціях.

На думку презжента, наслідком введення такого мораторію буде "погіршення фінансового стану кредитора, що призведе до скорочення кредитних ресурсів кредиторів - банків та інших кредитних установ" і "негативно позначиться на можливості надання ними кредитів іншим особам".

Водночас, зазначається, що закон не передбачає механізмів, які б мінімізували негативні наслідки.

Також, на думку президента, мораторій створює підґрунтя для зловживань - умисного неповернення або несвоєчасного повернення кредитів.

"Не можна також не звернути увагу на те, що єдиним критерієм неможливості застосування права звернення стягнення на предмет застави чи іпотеки є постійне проживання у ній громадян. При цьому жодним чином не визначено, про проживання яких громадян у зазначеній житловій нерухомості: заставодавця, іпотекодавця і його родини чи взагалі будь-яких громадян, наприклад, орендаторів житлової нерухомості", - зазначається в поясненні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування