Литвин поважає право "Нашої України" оголосити війну

П'ятниця, 26 червня 2009, 22:21

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що поважає рішення політичних сил щодо можливості виходу з діючої коаліції, однак вважає, що це не спричинить дострокового припинення повноважень парламенту.

"Я поважаю право кожної політичної партії оголосити війну, укладати мир і робити інші дії. Якщо таке рішення (про вихід з коаліції депутатів партії НСНУ) буде ухвалено, мабуть, необхідно буде пройти дистанцію від з'їзду до практичних дій депутатів у сесійній залі", - сказав Литвин у п'ятницю ввечері в ефірі телеканалу "Рада".

Спікер підкреслив, що якщо народні депутати партії НСНУ "дисципліновано виконають рішення з'їзду", у такому випадку вони повинні будуть виступити з відповідною заявою", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він відзначив, що якщо йому буде передана така заява, він оголосить її в сесійній залі на засіданні парламенту.

При цьому Литвин підкреслив, що оголосить про те, що на розмірковування дається ще 10 днів, як цього вимагає правило і після цього, якщо думка депутатів не зміниться, тоді буде оголошено про припинення діяльності коаліції.

Литвин нагадав, що після цього в дію вступає норма Конституції про те, що протягом 30 днів повинна бути сформована нова коаліція в парламенті.

У випадку якщо в 30-денний термін не буде сформована коаліція, президент одержує право для дострокового припинення повноважень Верховної Ради, відзначив він.

Спікер також нагадав, що указ про дострокове припинення повноважень має бути підписаний президентом України не пізніше 6-місячного терміну до дня закінчення повноважень глави держави. Якщо цей період буде менше 6 місяців, у такому випадку президент не має права підписувати відповідний указ.

"Я рекомендую ініціаторам цього дійства усе зважити, і коли вони усе зважать відповідно до вимог Конституції, вони побачать, що вся пара вийде в гудок, що ніякого рішення прийнято не буде", - відзначив спікер.

За його словами, навіть якщо глава держави підпише указ про дострокове припинення повноважень парламенту, "це призведе до повної дезорганізації влади". "Тоді в нас не буде ні парламентських, ні президентських виборів. Тоді в нас не буде держави", - сказав Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування