Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк відзвітував: населення заспокоїлося, Україна стабілізується

Неділя, 28 червня 2009, 11:52

В останні тижні у фінансовій системі України намітилися очевидні ознаки стабілізації.

Про це заявив голова НБУ Володимир Стельмах в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, курсова стабілізація відбулася як завдяки тому, що населення психологічно заспокоїлося, так і завдяки поступовому вирівнюванню торгового балансу.

"Національний банк уже навіть купував валюту на міжбанківському ринку, поповнюючи резерви. Це, серед іншого, сприяло зміцненню як ринкового, так і офіційного курсу гривні до долара минулого місяця більш як на 9 коп. (із 7,7 до 7,61 грн./дол.), або на 1,2%", - констатував голова НБУ.

Стабілізувати ситуацію на ринку, зокрема, допомогли валютні аукціони з покупки валюти на безготівковому ринку під погашення кредитів для населення, малого і середнього бізнесу, повідомив Стельмах.

За його словами, стабілізація курсу позитивно вплинула на відновлення довіри вкладників до банківської системи, і в банки почали потроху повертатися депозити.

"Якщо в першому кварталі цього року щомісячні показники приросту вкладів населення мали від’ємне значення, то у квітні й травні вони були вже додатними — 0,6 і 0,7%, відповідно", - сказав він.

"Тож ми маємо нехай і невеличку, але стійку тенденцію до збільшення темпів зростання вкладів населення в банківську систему. Причому вклади зростають як у національній, так і в іноземній валюті", — зазначив Стельмах.

За його словами, стабілізації фінансової системи сприяли також постійна підтримка ліквідності банків, додаткові заходи зі стабілізації їхньої діяльності та адекватна процентна політика.

"Зокрема, з метою закріплення позитивних змін на фінансовому ринку і стимулювання економічного розвитку НБУ понизив з 15 червня облікову ставку з 12 до 11%", — нагадав Стельмах.

Крім того, позитивним чинником стало й відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, надходження траншів від якого у значній мірі компенсує відплив валюти за фінансовим рахунком, відзначив він.

Також голова Нацбанку позитивно оцінює прийняту цього тижня Верховною Радою заборону на валютне кредитування і вважає, що його нарощування стало однією з головних причин серйозних дисбалансів у фінансовому секторі.

За словами Стельмаха, про існування відповідних ризиків у зв’язку з нарощуванням валютного кредитування НБУ останніми роками неодноразово попереджав і банкірів, і населення.

"Чимало банкірів не почули цього попередження, роками обстоюючи своє право на безумовне розширення валютного кредитування. Тому, повторюся, відповідальність за ці валютні дисбаланси мають нести й самі банки", — наголосив голова НБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування