Росія буде скуповувати азербайджанський газ

Понеділок, 29 червня 2009, 16:49

У ході робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва в Баку Росія та Азербайджан підписали основні умови контракту купівлі-продажу азербайджанського природного газу.

З російської сторони документ підписаний головою "Газпрому" Олексієм Міллером, з азербайджанської – керівником Держнпфтокомпанії Азербайджану Ровнагом Абдуллаєвим.

За підсумками російсько-азербайджанських переговорів Міллер повідомив, що підписаний документ про умови закупівлі азербайджанського газу Росією спочатку допускає обсяг у 500 млн кубометрів.

"Газпром" з 1 січня 2010 року буде здійснювати закупки азербайджанського газу. Спочатку ми будемо закуповувати азербайджанський газ в обсязі 500 млн кубічних метрів, умовами передбачено збільшення обсягів закупок", - заявив Міллер

За його словами, закупки будуть здійснюватися "на базі формули ціни і в угоді, підписаній у понеділок, визначена базова ціна, яка є комерційно привабливою для азербайджанських партнерів".

Також глава концерну заявив, "Газпром" включений в список потенційних покупців газу другої черги родовища Шах-Деніз в Азербайджані.

"Газпром" включений в список потенційних покупців газу з другої черги родовища Шах-Деніз, при цьому також досягнута домовленість, що при всіх інших рівних умовах з боку інших потенційних покупців перевага буде віддана "Газпрому", - сказав Міллер

Таким чином, за його словами, інші потенційні покупці газу Шах-Деніз-2 повинні будуть запропонувати комерційно більш привабливі умови, ніж "Газпром".

Раніше повідомлялося, що "Газпром" готовий купити весь обсяг азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз у рамках "Стадії-2".

Азербайджан до запуску родовища Шах-Деніз закуповував газ в Росії, а після початку його розробки перетворився на експортера газу і конкурента "Газпрому" на європейському ринку.

Азербайджан розглядається в якості одного з джерел постачання газу для газопроводу Nabucco, який повинен стати маршрутом доставки каспійського і центральноазіатського газу в Європу в обхід Росії.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...