Чекати опитмістичного від Європи Україні не варто?

Вівторок, 30 червня 2009, 08:38

Європі потрібен час, аби з’ясувати, скільки грошей насправді потребує Україна для забезпечення безперебійного газопостачання, вважає незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

4,2 млрд. доларів технічної допомоги для переоплати російського газу аналітики з Євросоюзу вважають завищеною, тому, прогнозує Нарбут, матимуть місце нові міжнародні консультації.

Утім, очікувати від них чогось оптимістичного Україні не варто, вважає експерт, передає "Німецька хвиля".

"Нині Євросоюз стоїть на роздоріжжі, бо треба ухвалювати якесь рішення. Адже, з одного боку, (голова Єврокомісії) Баррозу взяв на себе відповідальність, а з іншого – допомагати "Газпрому" через "Нафтогаз" вирішувати свої фінансові проблеми для Євросоюзу є також малопривабливим", - каже Нарбут.

Експерт припускає, що якусь символічну допомогу українська сторона таки отримає від ЄС та міжнародних фінансових інституцій.

На його думку, в третьому транші МВФ буде висунута додаткова вимога, аби ці гроші частково були направлені на обслуговування операцій з імпорту російського газу.

"Таке рішення ми можемо очікувати, але воно скоріш за все не буде швидким. Чи забезпечить це рішення в повній мірі всі кошти, які шукає прем’єр Тимошенко? Думаю, що ні. Вона просто хоче покрити всі потреби "Нафтогазу" наперед до кінця президентських перегонів", - вважає експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News