Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна теж засмутилася, що Росія вигнала ООН із Грузії

Вівторок, 30 червня 2009, 18:22

Україна приєдналася до заяви головуючої в Європейському Союзі Чехії, у якій висловлюється жаль у зв'язку з рішенням Росії накласти вето на резолюцію, що продовжує мандат місії ООН у Грузії.

На думку ЄС, місія довела, що є ефективним заходом по створенню довіри і важливим інструментом для забезпечення стабільності і безпеки як у Грузії, так і в цілому регіоні Південного Кавказу, передає Обком з посиланням на Українські новини.

"Завершення місії ще більш ускладнює крихку ситуацію в регіоні і явно не в інтересах цивільного населення в зоні конфлікту", - говориться в заяві.

ЄС відзначає, що завершення місії позбавляє міжнародне співтовариство інструмента контролю над дотриманням мирних угод від 12 серпня і 8 вересня 2008 року.
Головування ЄС закликає всі сторони виконувати ці угоди.

Крім того, Євросоюз закликає всі сторони, які представлені в зоні конфлікту військовими силами, виявити граничну стриманість і утриматися від насильства.

ЄС також ще раз підтверджує свою підтримку територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У той же час Євросоюз нагадує, що має намір активізувати відносини ЄС-Грузія, особливо через ініціативу "Східне партнерство", для поліпшення стабільності і процвітання в Грузії.

Застосувавши 16 червня право вето при голосуванні в Раді безпеки ООН, Росія заблокувала прийняття резолюції про продовження мандата місії ООН у регіоні Грузії й Абхазії. Аргументом було те, що в документі було посилання на територіальну цілісність Грузії (разом з Абхазією і Південною Осетією).

Оскільки термін дії колишнього мандата закінчився, а нова резолюція так і не була прийнята, з 16 червня місія ООН у Закавказзі припинила своє існування і початку роботи зі згортання діяльності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування