Ющенко просить МВФ пильно стежити за Тимошенко

П'ятниця, 10 липня 2009, 19:52

Президент Віктор Ющенко обіцяє підписати всі закони, що будуть ухвалені Верховною Радою на виконання меморандуму про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом.

Про це президент заявив під час зустрічі з керівником місії МВФ в Україні Джейлою Пазарбазіолу в п'ятницю, повідомляє прес-служба глави держави.

"Проведення реформ - це єдиний спосіб сьогодні дати відповідь на наслідки кризи в Україні. Ви прийняли мінімальний пакет реформ, які треба зробити найближчим часом", - зазначив президент. Він додав, що, безумовно, є партнером у питанні проведення цих реформ.

"Я все зроблю, щоб те, що передбачено у листі про наміри, було реалізовано", - запевнив Ющенко. Для України реалізація меморандуму з МВФ сьогодні є принциповою позицією, наголосив він.

Водночас президент нагадав: саме уряд значною мірою несе відповідальність за реалізацію цього документу - адже в руках у Кабміну знаходяться механізми для здійснення реформ, що стосуються скорочення видатків бюджету, змін у податковій сфері, реформування газового сектору, пришвидшення рекапіталізації банків.

"Низка завдань стоїть перед Національним банком. І я сподіваюся, вони будуть ним виконані в повному обсязі", - додав глава держави.

Президент звернув окрему увагу керівника місії МВФ на те, що ряд кроків меморандуму передбачає внесення змін до законодавства Верховною Радою, "а значить - більшістю, яку очолює прем'єр-міністр".

Йдеться про зміни, що стосуються визначення реальних власників фінансових установ, удосконалення механізмів рекапіталізації, посилення незалежності НБУ; у сфері енергетики - про запровадження розподільчих рахунків для підприємств ТКЕ, передачі функцій встановлення тарифів до НКРЕ, уточнюється в повідомленні.

"Я гарантую, що всі закони, які будуть розглянуті в рамках меморандуму, президентом будуть підписані", - наголосив Ющенко.

Президент особливо наголосив на важливості "ретельного виконання кожною стороною взятих на себе зобов'язань".

У цьому контексті він окремо відзначив актуальність ретельного жорсткого моніторингу дій уряду в рамках виконання меморандуму, який має вести керівництво місії МВФ.

Глава держави висловився за важливість подальших тісних контактів у цій темі фахівців місії та секретаріату президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування