Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: Якщо й далі буде продовжуватися цей абсурд, тоді всі – на вибори

Неділя, 12 липня 2009, 19:36

Спікер Володимир Литвин заявляє, що у випадку продовження блокування роботи Верховної Ради потрібно оголошувати дострокові парламентські і президентські вибори.

Про це він сказав в ефірі ICTV у неділю.

"Ми є очевидцями того, що політичний маразм наростає, що сьогодні є намагання розвалити те, що ще підтримує на поверхні країну. Відбувається процес бездумного блокування останнього більш-менш працюючого інституту. Будь-які вмовляння не знаходять підтримки", - сказав Литвин.

На його думку, "не можна далі допустити остаточного розвалу інститутів влади, бо це остаточне розірве і розвалить країну".

"Тому я ставлю питання руба, бо іншого я не бачу: сьогодні треба, щоб погодилися усі – президент, прем’єр, лідери фракцій – на те, щоб провести спеціальне засідання Верховної Ради з тим, щоб вони там, публічно... дали оцінки, що відбувається і що будуть робити", - сказав Литвин.

"А якщо буде остаточно продемонстровано, що розбіжності настільки великі, тоді треба визнати чесно, що всі нездатні представляти інтереси країни. І тоді прийняти політичне рішення і провести негайно дострокові вибори і президента, і Верховної Ради", - додав він.

При цьому спікер підкреслив, що "це політичне рішення", і він "не дуже сприймає".

"Під це треба підвести відповідну законодавчу базу, щоб легалізувати це політичне рішення. Зокрема, що стосується Верховної Ради, обирати тільки в округах за поданням політичної сили", - сказав він.

"Якщо слідувати за законом, то вибори проводити неможливо. Але якщо влада безпорадна, паралізована, то тоді одне з двох – або отямляться і почнуть працювати, а якщо ні, то що, чекати, коли все повністю піде прахом? Тоді приймайте політичне рішення, публічно відмовляйтеся від влади... Але не хочуть робити ні першого, ні другого, ні третього", - додав Литвин.

Водночас він заявив, що мав попередні консультації з приводу спеціального засідання парламенту з лідерами країни, і вони не сприйняли його ідею.

"Ця моя пропозиція викликала категоричне заперечення. Мовляв, навіщо проводити чергові збори, треба працювати... Я мав попередню реакцію і можу сказати, що не дуже хочуть. Я розумію, що літо, спекотно, у всіх чартери вже заготовлені, треба поїхати, набратися здоров’я...", - сказав Литвин.

"Хочуть остаточно добити те, що ще не добили і на руїнах будувати українське щастя. Так краще всіх погнати на вибори", - обурився він.

На питання, чи не боїться він у разі дострокових виборів утратити посаду спікера, Литвин відповів:

"Мені посада спікера не пече, тому я маю мужність і силу волі говорити про те, що далі спокійно дивитися на те, що влада демонструє свої дії, як похоронна команда, не можна. Я вважаю, що це аморально і нечесно. Якщо я мав би іншу позицію, я б поводився інакше – закрив би сесію і поїхав би на відпочинок".

Він також припустив, що наступного тижня "будуть спроби проведення позачергових засідань".

На думку спікера, "якщо буде такий абсурд, далі смішити людей не має сенсу залишиться тільки одне – апелювати до суспільства".

Водночас він зазначив, що сьогодні "багато говорять, що готові на дострокові вибори, але йти не хочуть не хочуть".

"Тому я так поставив питання – у тому числі, щоб перевірити і показати справжні наміри і дії тих людей, які кричать, що треба всіх погнати на вибори, а самі йти не хочуть. Є такі моменти, коли на хвилю треба пускати зустрічну хвилю. От цю хвилю запущено, хай тепер думають над аргументами", - сказав Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування