Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Мажорні" літаки відпустили у небо без дозволу

Понеділок, 13 липня 2009, 12:18

Кабінет міністрів із суботи дозволив літати над Україною без спецдозволу.

Як пише "Сегодня", тепер власники невеликих літаків чи вертольотів повинні усього за 10 хвилин до вильоту повідомити свій маршрут – і можуть здійматися в небо.

Раніш ж, придбавши невеликий літак чи вертоліт, які можуть коштувати усього $10 тисяч, пілоти мали повідомити про свій виліт диспетчеру за добу й отримати дозвіл – "зробити заявку".

Як повідомив представник Державіадміністрації Олександр Пихало, спрощена система стосується літаків вагою до 5700 кг.

"На безпеку це не вплине, адже йдеться про висоту до 1500 метрів – на ній немає пасажирських перевезень", - каже він.

"Заборонені для польотів зони – Верховна Рада, Кабмін, секретаріат президента, режимні об'єкти. Якщо там пролетить літак, то радар визначить це. Збивати нікого не будуть, передбачені штраф і кримінальна відповідальність", - зазначає Пихало.

Постанову Кабміну №680 ініціював бютівець Борис Шиянов. За інформацією газети, він сам – запеклий пілот.

"Питання тримала на контролі особисто Юлія Тимошенко, а я – один із ініціаторів змін", - розповів Шиянов.

На його думку, з "мажорами" у небі "особливих проблем не буде, адже й до цього не було". "Золота молодь", мовляв, винайме собі пілотів-профі.

А на думку пілота і виробника літаків Юрія Яковлева, "свобода у небі" уплине на те, що з'явиться більше охочих купити літаки, – але може збільшитися число повітряних катастроф і відбудеться це на перших етапах.

"Навчання пілота в середньому коштує 1150 грн на годину плюс 2 тис. грн. за наземне навчання за курс. Налітати потрібно 48 годин. Кружляти над містом дозволено тільки під керуванням диспетчера", - відзначив Яковлев.

А фахівці Міністерства з надзвичайних ситуацій побоюються, що "уседозволеність" у повітряному просторі призведе до жертв: "Хтось може впасти на заправку, хтось, не дай Боже, на житловий будинок. Уявляєте, що може бути? Після НП почнуть переглядати постанову".

За словами депутата Шиянова, який ініціював ту постанову, "у США щодня на таких літаках розбиваються 2-4 людини".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...