Зброю можна буде купити з 18 років, але не всяку?

Середа, 15 липня 2009, 12:07

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти за основу проект закону про обіг зброї невійськового призначення.

Законопроектом, поданим народними депутатами Володимиром Мойсиком та Василем Грицаком, передбачається визначити основні види зброї, встановити єдиний порядок придбання, зберігання, використання та застосування службової та цивільної зброї тощо.

Автори аргументують необхідність прийняття законопроекту тим, що незважаючи на однозначні конституційні приписи, в країні досі питання набуття права власності на зброю невійськового призначення, особливості її зберігання, користування нею, спадкування та відчуження регулюються підзаконними нормативними актами, насамперед - відомчими інструкціями Міністерства внутрішніх справ, повідомляє сайт Ради.

Як зазначалося на засіданні Комітету, проект не передбачає надання громадянам права на придбання, зберігання і носіння короткоствольної нарізної вогнепальної зброї для самооборони. Водночас, пропонується встановити порядок обігу такої зброї для міністерств, інших органів державної влади, підприємств, установ і організацій для здійснення інкасації, озброєння своїх працівників, посадових осіб, яким згідно із законодавством та видом діяльності дозволено користуватися зброєю.

Автори також пропонують ввести більш детальну класифікацію зброї та боєприпасів до неї за тактико-технічними характеристиками, призначенням та використанням, закріпити права та обов'язки виробників зброї, торгівельних організацій та користувачів зброї, а також деталізувати види та типи зброї, які можуть перебувати у власності громадян, спортивних, мисливських та інших організацій.

Законопроектом передбачається зменшити віковий ценз на право придбання, володіння та користування вогнепальною гладкоствольною мисливською зброєю, зброєю самооборони громадянами України з 21 року до 18-річного віку, що відповідає вимогам цивільного законодавства, а також зменшити віковий ценз на придбання, зберігання та носіння нарізної зброї з 25 років до 21-річного віку, що відповідає міжнародній практиці.

Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, сприятиме підвищенню рівня захищеності суб'єктів господарювання та інших юридичних і фізичних осіб, подальшому розвитку підприємницької активності.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування