Москва стверджує, що готова ділити моря, але по-чесному

Середа, 15 липня 2009, 20:08

МЗС Росії вважає, що заява МЗС України про те, що РФ відмовляється від ведення переговорів про розмежування Керченської протоки державним кордоном, не відповідає дійсності.

Про це йдеться в коментарі МЗС РФ, який опублікувала його прес-служба.

"МЗС України вже не раз некоректно коментував російсько-українські домовленості, пов'язані з державним кордоном між Росією і Україною та врегулюванням питань, що відносяться до суміжних морських просторів, як і хід переговорного процесу", - йдеться у коментарі.

МЗС РФ підкреслює, що питання проходження російсько-українського державного кордону регулюються двома договорами.

Зокрема, договором про російсько-український кордон передбачається, що державним кордоном між РФ і Україною є лінія від точки стику державних кордонів Росії, України і Білорусі до точки, розташованої на березі Таганрозької затоки.

"Якоїсь іншої лінії державного кордону, ні сухопутної, ні морської, цей договір не визначає", - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві Росії.

"У договорі між РФ і Україною про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року міститься положення про те, що Азовське море розмежовується лінією державного кордону відповідно до угоди між сторонами", - заявив МЗС Росії.

"При цьому врегулювання питань, що відносяться до акваторії Керченської протоки, здійснюється також за угодою між сторонами", - відзначають дипломати.

У РФ вважають, що "у зазначених діючих договорах між Росією і Україною мова йде про те, що всі питання мають вирішуватися на основі двосторонньої угоди у відповідності з міжнародним правом".

"При цьому подібна угода можлива тільки на взаємовигідній основі. Саме з цього виходить російська сторона в переговорному процесі з Україною щодо всіх аспектів даної проблеми", - йдеться у коментарі.

"Твердження української сторони про те, що російська делегація відмовляється від переговорів, не відповідає дійсності", - підкреслив МЗС РФ.

"У ході 31 раунду переговорів, які відбулися 16-17 червня у Москві, детально обговорювалися позиції сторін, у тому числі з проблематики спільного використання Керченської протоки, включаючи її можливе розмежування", - відзначається в коментарі.

Російські дипломати заявили, що українська делегація "відмовилася підписати проект підсумкового протоколу 31-го засідання, підготовлений російської делегацією в якості приймаючої сторони зустрічі у Москві".

"Делегації не вдалося домовитися про взаємоприйнятні формулювання для внесення до протоколу і в ході самих переговорів", - йдеться у коментарі.

"Тим не менше, російська сторона не вважає переговори такими, що перервані і розраховує на їх продовження...Російська сторона прагне досягнення такого врегулювання по Азово-Керченській-Чорноморській проблематиці, яке відповідало б обопільним інтересам Росії і України", - завили в МЗС Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News