Симоненко запропонував "лівим" хитрий план, щоб стати єдиним кандидатом

Четвер, 16 липня 2009, 11:47

Комуністична партія провела перший тур консультацій із лідерами партій лівого спрямування на предмет висування єдиного кандидата на виборах президента.

Як пише "Комерсант-Україна", за підтримку першого секретаря ЦК КПУ Петра Симоненка єдиним кандидатом у президенти на виборах комуністи обіцяють своїм партнерам спільну участь у майбутніх парламентських і місцевих виборах.

"Щоб зняти всі проблеми, які хвилюють наших партнерів, ми запропонували такий план: сьогодні ми усі працюємо на єдиного кандидата, а на початку наступного року спільно йдемо на вибори депутатів місцевих рад і потім виходимо на формування спільного списку на парламентських виборах", - сказав Симоненко газеті.

Учасниками цих переговорів, зокрема, сталі партія "Справедливість", Прогресивна соціалістична партія України (ПСПУ) й Соціалістична партія.

За даними газети, консультації комуністів проходили не в широкому форматі, а у вигляді двосторонніх зустрічей лідерів лівих сил із Симоненком.

"На зустрічі обговорювався довгостроковий формат співпраці, пов'язаний не тільки з президентськими виборами, але й з перспективою створення блоку на парламентських виборах. Якщо ми зараз домовимося про формат майбутніх парламентських виборів і виборів у місцеві ради, проблем з висуванням єдиного кандидата не буде", - сказав один із лідерів "Справедливості" Іван Чиж.

За словами голови партії "Союз лівих сил" Василя Волги, при узгодженні положень програми єдиного кандидата в президенти компромісу "поки не знайшли".

Між тим, партнери комуністів висувають своїх кандидатів у президенти:  "Справедливість" рекомендувала своїм членам Станіслава Ніколаєнка, ПСПУ - Наталю Вітренко.

Негативно оцінили пропозицію КПУ поки лише в Соцпартії, хоча, за заявою секретаріату ЦК КПУ, соціалісти підтримали ідею об'єднання лівих сил навколо кандидатури Симоненка.

"Зараз комуністи звернулися до Олександра Олександровича (Мороза) з пропозицією відмовитися від балотування. Ухвалити рішення з цього приводу зможе тільки наш з'їзд у вересні", - сказав секретар політради СПУ Ярослав Мендусь, який, однак, вважає, що СПУ "зобов'язана висунути на посаду президента кандидатуру Олександра Мороза як найбільш авторитетного лідера".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування