Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС вирішив, що мінімізувати вплив кризи незаконно

Четвер, 16 липня 2009, 12:37

Конституційний Суд визнав неконституційним закон про мінімізацію впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості у зв'язку з порушенням процедури набуття чинності даним законом.

Це випливає з рішення КС, яке було ухвалено у відповідь на подання президента Віктора Ющенка 14 липня й оприлюднено 16 липня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Глава держави стверджує, що положення закону щодо надання податкових пільг суб'єктам господарювання без відповідного компенсаційного механізму призведуть до розбалансування державного бюджету країни.

Відповідно до даного закону, до 1 січня 2011 року закупівля товарів, робіт і послуг за державні кошти має здійснюватися у вітчизняних виробників, крім товарів, які не виробляються в Україні.

На думку президента, надання товарам національного походження переваги в порівнянні з товарами іноземного походження суперечить Конституції. Крім того, Ющенко вказує на порушення конституційної процедури набуття чинності даним законом, оскільки йому дана зворотна дія.

Дослідивши матеріали справи, КС дійшов висновку про необхідність першочергової перевірки дотримання встановленою Конституцією процедури набуття законом чинності.

Так, даний закон був ухвалений Верховною Радою 18 грудня 2008 року, але президент повернув його в парламент зі своїми пропозиціями для повторного розгляду. Парламент повторно ухвалив закон 15 січня 2009 року, подолавши вето президента. Після цього голова Верховної Ради Володимир Литвин 20 січня 2009 року направив акт на підписання президенту.

Ющенко підписав закон 30 січня, після чого він був опублікований у офіційних виданнях 3 лютого 2009 року з зазначенням дати ухвалення - 18 грудня 2008 року. У рішенні КС указується, що оскільки ухвалення закону парламентом відбулося 15 січня, то саме ця дата мала бути зазначена при офіційному оприлюдненні.

Оскільки КС визнав закон неконституційним у цілому через порушення встановленою Конституцією процедури набуття ним чинності, необхідності в розгляді інших питань конституційного подання немає, зазначається в рішенні суду.

Даний закон утратив дію з дня ухвалення даного рішення КС, тобто з 14 липня. Рішення КС є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

У той же час представник Кабінету міністрів у КС Василь Німченко наголосив, що даний закон утратив дію з дня ухвалення рішення КС, "а всі дії Кабінету міністрів, які були прийняті у свій час (до 14 липня), є конституційними".

Він також нагадав, що Кабмін у рамках своїх повноважень має право самостійно регулювати правовідносини, щоб "зменшити тиск кризи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування