У МЗС розповіли, коли Україна домовиться з ЄС

Четвер, 16 липня 2009, 20:46

Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде підписана тоді, коли зміст і якість документа буде відповідати національним інтересам української держави.

Про це журналістам у Брюсселі у четвер заявив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, який очолює українську делегацію на переговорах щодо угоди про асоціацію.

"Зрозумійте мене як переговірника: на даному етапі я не хотів би позначати у будь-якій мірі часові рамки, оскільки для нашої переговорної команди це буде в певним тягарем, тому що інша сторона може це активно використовувати", - сказав він.

"Я скажу так: ми підпишемо угоду тоді, коли буде досягнуто баланс інтересів двох сторін, коли ми побачимо, що зміст та якість угоди відповідає національним інтересам української держави", - зазначив заступник міністра.

Єлісєєв також нагадав, що цей документ має бути ратифікований українським парламентом.

"Для того, щоб йти у наш парламент і боротися за ратифікацію угоди, ми повинні розповісти, у чому його додана цінність, чому воно потрібно і чому воно відповідає нашим національним інтересам", - підкреслив український дипломат.

Заступник міністра також звернув увагу на той факт, що ця угода є "інноваційним документом" як для Києва, так і для Брюсселя.

"Треба час, щоб вивчити ідеї, які пропонуються. По-друге, давайте не забувати, у чому складність переговорів, у якій ситуації перебуває українська сторона. Ми, по суті, одні, а проти нас грає команда з 27 гравців плюс Єврокомісія", - зазначив він.

"Ви розумієте, як іноді важко протистояти такій потужній команді з тим, щоб захистити свої інтереси. Це вимагає часу, рутинної роботи не тільки у Брюсселі, а й всього українського дипломатичного апарата за кордоном, а також роботи в Києві", - пояснив Єлісєєв.

За його словами, 12-й раунд переговорів, який відбувся, був "успішним і інтенсивним". "Ми досягли прогресу. Я вважаю, що відбулася плідна конструктивна дискусія, нам вдалося узгодити деякі питання", - підкреслив він.

Сторони досягли домовленості, що наступний раунд відбудеться орієнтовно у жовтні цього року в Києві.

Крім того, в ході переговорів були заслухані доповіді двох голів робочих груп з переговорів у відношенні всеосяжної та поглибленої зони вільної торгівлі.

"Ми обговорили шляхи прискорення переговорного процесу в частині зони вільної торгівлі, оскільки на даному етапі це - ключовий документ, і напрацювали ряд практичних заходів, які б сприяли цьому процесу", - пояснив заступник міністра.

У зв'язку з цим, сторони домовилися: з одного боку – пришвидшити переговорний процес, а з іншого - домогтися максимального балансу інтересів двох сторін.

Єлісєєв зазначив, що проведені неурядовими організаціями України та Європи дослідження щодо перспективи створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС "чітко показали, що у стратегічному плані створення зони вільної торгівлі буде вигідно як Україні, так і ЄС".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування