Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КРУ накопало у Міноборони порушень на 103 мільйони

Четвер, 16 липня 2009, 21:13

Ревізіями ГоловКРУ на 32 державних підприємствах Міноборони виявлено фінансових порушень і недоліків на загальну суму понад 103,7 млн грн., з яких порушення, що призвели до втрат державних ресурсів, - 11,9 млн. гривень.

ГоловКРУ разом з іншими органами державної контрольно-ревізійної служби провело планові ревізії та аудитів з питань управління Міноборони діяльністю підпорядкованих йому підприємств, установ та організацій за 2007-2008 роки та перший квартал 2009 року, повідомляє прес-служба відомства.

"Контрольні заходи засвідчили, що існуюча в Міноборони система управління діяльністю підпорядкованих йому державних підприємств не забезпечила правильне, раціональне та ефективне використання державного майна", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що "яскравим прикладом неефективного управління Міноборони діяльністю підпорядкованих державних підприємств є діяльність державного господарського об’єднання "Концерн "Військторгсервіс".

"ДГО "Концерн "Військторгсервіс" створено в 2005 році наказом Міністра оборони з метою збереження, ефективного використання та відтворення фондів державних підприємств, які надають торговельно-побутові, туристичні та санаторно-лікувальні послуги", - нагадали у КРУ.

"Водночас, аудиторське дослідження засвідчило, що керівником концерну Пукіром П.Н. не забезпечено здійснення належного контролю за ефективним використання держмайна, що знаходиться в його господарському віданні", - йдеться у повідомленні.

ГоловКРУ зазначило, що це "призвело не лише до неефективного його використання та втрат доходів, а й до відчуження основних фондів загальною площею 2,5 тис. кв. м. на загальну суму 2,4 млн. грн на користь приватних суб’єктів господарювання без згоди органу управління – Міноборони та погодження Фонду держмайна та з виключенням умов конкуренції".

"Застосовуючи різні схеми, концерн, знову ж таки без дозволу ФДМ та Міноборони, надав приватним фірмам в оренду державне нерухоме майно загальною площею лише по виявлених фактах понад 28 тис. кв. м., загальна ринкова вартість якого становить понад 8,8 млн. гривень", - заявили у КРУ.

За інформацією відомства, "внаслідок таких дій, державним бюджетом недоотримано можливих надходжень у сумі 370 тис гривень".

"Всупереч порядку відчуження об’єктів державної власності, концерном використовувались схеми, за якими державне майно змінювало власника через прийняття судових рішень щодо примусової його реалізації", - пояснили у ГоловКРУ.

"В окремих випадках концерн не володіє інформацією щодо фактичного стану справ по спільній діяльності, що свідчить про виведення державного майна з-під контролю не лише концерну, а й інших державних органів", - йдеться у повідомленні.

"Через бездіяльність Міноборони концерном "Військторгсервіс" було запроваджено негативну практику переоформлення договорів оренди на договори надання складських послуг", - заявили у відомстві.

ГоловКРУ внесло Міноборони низку пропозицій, зокрема щодо передачі збиткових сільськогосподарських підприємств до сфери управління Міністерства аграрної політики або органів місцевого самоврядування, ліквідації концерну "Військторгсервіс" та підприємства військової торгівлі, перепідпорядкування низки підприємств іншим структурним підрозділам Міноборони.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування