Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк знає, хто "допомагає" девальвувати гривню

П'ятниця, 17 липня 2009, 13:50

Девальваційний тиск на гривню підтримується діями групи банків, які прагнуть заробити на ослабленні національної валюти, заявляє керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.

"Нацбанк знає банки, які заробляють на спекулятивних атаках", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

"Ми дивуємося, що деякі фінустанови працюють на короткий спекулятивний результат і не бачать свого інтересу у тому, щоб курсова стабільність допомогла їм впоратися з ситуацією з валютними кредитами. Разюча недалекоглядність", - сказав Литвицький.

За його словами, Нацбанк відреагує на ситуацію на ринку і підтримає гривню інтервенціями, хоч і не в "пожежному" режимі: центральний банк не планує відхилятися від раніше затвердженого графіка проведення валютних інтервенцій та аукціонів.

"У нас є, чим реагувати, і ми будемо реагувати", - запевнив керівник групи радників голови НБУ.

"Але порятунок потопельників, справді, значною мірою справа самих потопельників. Тому хотів би закликати банки, які захопилися спекулятивними операціями, до того, щоб вони не рубали сучок, на якому сидять: якщо вони не зупиняться, то можуть сісти на кіл, із якого їх уже й Нацбанк не стягне", - наголосив Литвицький.

Як відомо, ослаблення курсу гривні прискорилося у четвер: ринковий курс на міжбанку 16 липня знизився до 7,82 грн/$1 з 7,75 грн/$1 за підсумками торгів 15 липня. З початку року курс гривні на міжбанку зміцнився на 2,9% - з 8,05 грн/$1. Для підтримки гривні Нацбанк продав у липні близько $700 млн (за перші вісім днів місяця - $521 млн грн): на аукціонах - близько $35 млн, у ході інтервенцій на міжбанку - $664 млн.

Керівник групи радників голови НБУ також повідомив, що характер впливу на валютний ринок із боку фундаментальних факторів не дає підстав для різкого підвищення рухливості курсу, хоча й має девальваційний вектор.

"Певний відтік валюти є по фінансовому рахунку. Я не очікую, що в червні-липні були різкі поліпшення, хоча не можна сказати, що вплив цього фундаментального фактора набирає якоїсь безпрецедентної сили", - зазначив Литвицький.

Крім того, за його словами, на валютному ринку позначається оцінка бізнесу перспектив продовження кредитної співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

"Ринки моніторять ситуацію і бачать, яка доля законопроектів, ухвалення яких є частиною наших зобов'язань для отримання позитивного рішення ради директорів МВФ. Ринки це знають і дисконтують свої очікування до ухвалення рішення. Я, як і раніше, вважаю, що воно буде позитивним, але ринок може формувати й інші настрої", - пояснив він.

Керівник групи радників голови НБУ також зазначив, що восени поточного року очікується підвищення напруженості графіка платежів за зовнішніми боргами.

Водночас, на його думку, ринок успішно впорається з цим викликом: банки вже погашають і реструктуризують зовнішню заборгованість, тоді як очікувані в осінній період резерви Нацбанку дозволять центральному банку підтримати міжбанк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...