Європейці забракували наш закон, який робить прокуратуру надто могутньою

П'ятниця, 17 липня 2009, 14:41

Венеціанська комісія вважає, що законопроект "Про прокуратуру", ухвалений Верховною Радою України у першому читанні 14 квітня цього року, не передбачає реформування системи прокуратури до європейських стандартів, і закликає відкликати його.

Про це йдеться у попередньому висновку Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) щодо проекту закону "Про прокуратуру", внесеного народними депутатами Віктором Швецем, Юрієм Прокопчуком (БЮТ) та іншими.

Згідно з висновком, проект даного закону жодним чином не передбачає реформування системи прокуратури, яка збереглася в Україні як спадщина радянських часів, а навпаки, швидше, пробує зберегти "status quo" та покласти край реформам, розпочатим на підставі положень Конституції України 1996 року.

Жодне з критичних зауважень, наданих Венеціанською комісією в попередніх висновках у 2001, 2004 та 2006 роках, в законопроекті не враховане, зазначається в висновку комісії, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

При цьому, проект закону пропонує створити дуже "могутній, надмірно централізований орган, повноваження якого перевищуватимуть повноваження органів прокуратури, прийнятні в демократичній державі".

На думку європейських експертів, вказаний законопроект має бути відкликаний, оскільки його ухвалення не наблизить Україну до виконання обов’язків та зобов’язань перед Радою Європи щодо зміни ролі та функцій прокуратури, трансформації цієї інституції в орган, що відповідатиме європейським стандартам.

Венеціанська комісія також вважає, що проведення реформування прокуратури відповідно до обов’язків та зобов’язань України перед Радою Європи потребуватиме, в першу чергу, конституційних змін, зокрема таких, що запропоновані президентом України. Це, у свою чергу, призведе до необхідності розробки зовсім іншого проекту закону.

Із проханням про проведення експертизи проекту закону "Про прокуратуру" до Венеціанської комісії звернулося у травні цього року Міністерство юстиції України, мотивуючи це нагальною потребою в реформуванні органів прокуратури України на основі стандартів Ради Європи.

Висновок на даний законопроект був оприлюднений 8 липня 2009 року та в подальшому буде винесений на затвердження засідання Венеціанської комісії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування