Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко знову хоче розігнати Верховну Раду

П'ятниця, 17 липня 2009, 16:13

Президент Віктор Ющенко вважає, що ситуацію, яка склалася у Верховній Раді, доцільно вирішити через проведення дострокових виборів, призначенню яких має передувати низка законодавчих кроків.

Про це Ющенко сказав в п’ятницю під час круглого столу з представниками регіональних засобів масової інформації, який відбувся у державній резиденції "Синьогора" на Івано-Франківщині.

Ющенко пояснив, що фактично з вересня 2008 року в парламенті немає коаліції. Цю ситуацію можна було б, відповідно до Конституції, вирішити через проведення продуктивних переговорів і створення працюючої коаліції.

"Я переконаний, що існуюча конфігурація та домінанта персональних цілей - особливо лідерів двох провідних партій в українському парламенті - заводять в тупік і цю ідею", - сказав Ющенко.

Він пояснив, що дострокові вибори найкраще вирішать цю ситуацію у демократичний та конституційний спосіб.

"Не можна тримати рік парламент, у якому немає більшості. Ми програли рік у сенсі законодавчої діяльності і політичної стабільності... Тому відповіддю на те, як знаходити вихід, є або створення нової коаліції - проте такої можливості я не бачу, хоча це питання виключно парламентських сил, - а друге - це дострокові вибори", - сказав Ющенко.

Він підтвердив також готовність до одночасного проведення президентських виборів. "Якщо йдеться про дострокові вибори і президентські, вкотре хочу сказати: я підтверджую готовність до проведення такої системи виборів", - сказав він.

При цьому Ющенко наголосив, що перед цим має бути змінена виборча система до Верховної Ради, що має передбачати відкриті списки кандидатів. На переконання президента, це якісно вплине на майбутній склад парламенту та мінімізує корумпованість, криміналізацію та лобізм.

Також має бути скасовано депутатську недоторканність до проведення самих виборів.

"Я за дострокові вибори, якщо ми враховуємо ті нюанси, про які я говорив, щоб ми ці дострокові вибори провели на новій виборчій основі. Тоді це є шанс очистити, перш за все український парламент", - підсумував Ющенко.

Найкраще, за його словами, це зробити через внесення змін до Конституції, проте, за пропозицією президента це може бути зроблено і як політичний жест.

"Я вважаю, що це питання обов'язку політиків - перед виборами скласти у законному порядку або в односторонньому порядку дати відповідні розписки про те, що вони відмовляються від імунітету", - сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування