США доведуть Україні, що про неї не забули?

Понеділок, 20 липня 2009, 08:25

У Києві у понеділок очікують віце-президента США Джо Байдена, одним із завданням якого називають спроби нової адміністрації президента США Барака Обами запевнити, що він не збирається розбудовувати відносини з Росією за рахунок взаємин з Україною.

Директор центру військово-політичного аналізу в інституті Хадсона Річард Вайтз сказав "Бі-Бі-Сі":

"Віце-президент Байден, думаю, спробує завершити ключову місію, а саме довести до відома України і Грузії (після переговорів із українськими керівниками Байден у середу відбуде до Тбілісі), що адміністрація Обами не буде так би мовити "жертвувати" ними в контексті "пере завантаження" відносин з Росією".

"Після візиту Обами до Москви і в Конгресі, і в американській пресі висловлювалось занепокоєння, що Україну і Грузії так би мовити "забули". Візит має довести протилежне", - наголосив експерт.

Водночас, він не очікує "чогось конкретного від візиту".

"Зокрема, щодо НАТО, думаю, Байден знов наголосить: США підтримуватимуть НАТОвські устремління Києва і Тбілісі, і ці країни мають право самостійно обирати, членами якого Альянсу бути", - сказав Вайтз.

За офіційної інформацією у ході візиту в Україну плануються зустрічі Байдена з президентом Віктором Ющенком та прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

Очікується, що гість та український президент вшанують пам’ять жертв Голодомору.

Також планується, що Байден виступить перед представниками ділових кіл України.

Під час візиту обговорюватимуться питання підготовки можливої зустрічі президентів США і України ближчим часом і майбутнього візиту в Україну держсекретаря США.

Напередодні радник Байдена з питань національної безпеки Тоні Блінкен також заявив, що візит віце-президента США до Києва та Тбілісі є спробою довести: "спроби перезавантажити відносини з Росією не здійснюватимуться ціною якоїсь іншої країни" – і йтиметься про поглиблення партнерства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News