Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа чекає від "Нафтогазу" відмови від дотацій

Понеділок, 20 липня 2009, 10:00

Європейські банки заявили, що не дадуть НАК "Нафтогаз України" кошти, необхідні для закупівлі газу, якщо компанія не відмовиться від дотування продажу палива теплокомуненерго.

Європейські банки - потенційні кредитори "Нафтогазу України" вимагають, щоб ціни на газ у країні не дотувалися з держбюджету, заявив у п'ятницю офіційний представник Єврокомісії Марк Грій, пише у понеділок "Комерсант-Україна".

За словами Грея, рішення про виділення кредиту буде ухвалене після того, як Україна назве терміни відмови від дотацій.

"Єврокомісія та міжнародні фінансові інститути попросили Україну надати більш детальний графік проведення реформ", - повідомив він.

З держбюджету зараз дотується різниця між ціною купівлі газу теплокомуненерго (ТКЕ) у "Нафтогазу" (1176 грн чи близько $153,7 за тисячу кубометрів) і ціною закупівлі монополією палива в Росії (середньорічна ціна – $228 за тисячу кубометрів).

У Нацкомісії регулювання електроенергетики вважають, що питання підвищення цін на газ для ТКЕ може бути розглянуте до кінця року.

А голова комісії Валерій Кальченко заявив, що нинішній рівень цін на газ для населення і ТКЕ давно "не має економічного обґрунтування".

Підвищення ціни на газ для ТКЕ до рівня, необхідного для відмови від дотацій, призведе до дворазового зростання тарифів ТКЕ на гарячу воду й опалення для населення, підрахував заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Серед варіантів вирішення проблеми в Єврокомісії називають уведення розподільних рахунків при розрахунку за газ, коли кошти, які населення сплачує за гарячу воду й опалення, у першу чергу будуть надходити НАК "Нафтогаз України" у рахунок сплати газу, говорить Грей.

А експерт Максим Шеїн вважає, що "Нафтогаз" буде змушений увести для ТКЕ стовідсоткову передоплату за купований газ. "Саме так працює європейський газовий ринок", - підкреслює експерт.

З проханням дати кредит на закупівлю газу в розмірі $4 млрд НАК "Нафтогаз Україна" звернулася до Єврокомісії в червні. У комісії тоді відмовили у виділенні коштів, пообіцявши допомогти в організації переговорів з великими європейськими банками. Переговори ведуться досі.

Раніше Україна вже обіцяла МВФ в обмін на кредит до кінця року підвищити ціни на газ для населення на 20%, повідомляв заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак. А прем'єр Юлія Тимошенко висловила сумнів, що ціни на газ виростуть цього року, запропонувавши не "жити чутками", а дочекатися підписання меморандуму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...