Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газові зв'язки Фірташа шукають в офшорах

Понеділок, 20 липня 2009, 10:25

Антимонопольний комітет поновив перевірку інформації про здійснення структурами, близькими до компанії "РосУкрЕнерго" (RosUkrEnergo), контролю над низкою українських облгазів.

Про це газеті "Дело" повідомило джерело на одному з газових підприємств.

Поновлення перевірки, за неофіційним даними, пов'язане з інформацією співвласника групи компаній "Континіум" Ігоря Єремеєва про те, що "ми продали свій пакет (у компаніях "Закарпатгаз", "Львівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Чернівцігаз", "Чернігівгаз" і "Волиньгаз" своєму мажоритарному партнеру Олегу Бахматюку, а уже він продав частину акцій "РосУкрЕнерго".

Таке твердження йшло врозріз із офіційними висновками АМКУ, які він зробив у квітні: тоді відомство відзвітувало, що за підсумками проведеної перевірки не було виявлено факту здійснення "РосУкрЕнерго" контролю над облгазами.

Нова інформація змусила "ревізорів" знову взятися за цю справу. Втім, зараз в АМКУ стверджують, що й не припиняли перевірки.

"Продовжується збір матеріалів. Оскільки це часто пов'язано з діяльністю офшорних компаній, нам непросто зібрати такі матеріали. Я про це сказав і уряду", - повідомив в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко.

У "РосУкрЕнерго" початок нової перевірки не прокоментували. Прес-секретар компанії Андрій Кнутов висловив упевненість, що АМКУ вже завершив розслідування.

"Факту контролю "РосУкрЕнерго" над облгазами виявлено не було. Тобто була підтверджена позиція компанії", - зазначив він.

Як відомо, АМКУ почав перевірку після заяви співвласника "РосУкрЕнерго" Дмитра Фірташа про те, що РУЕ придбала контрольні пакети облгазів в Україні і контролює 75% обсягу продаваного газу в Україні (майже 50 млрд. куб. м газу в рік). Газ реально продає не "Нафтогаз України", а облгази.

Навколо цієї заяви одразу здійнявся галас. Антимонопольний комітет повідомив, що з 2006 року ніхто не звертався за дозволом на придбання більше 25% акцій будь-якого з українських облгазів. А відповідно до заяви комітету, концентрація акцій без його схвалення призводить до конкурентно-фінансових санкцій.

Щоб перевірити слова Фірташа, АМКУ відправив запити "РосУкрЕнерго" і всім 52 облгазам щодо структури їхніх активів. Але ця перевірка дала негативний результат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...